ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαλαβάνη: Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με το ηλεκτρονικό «καταθεσιολόγιο»

Βαλαβάνη: Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με το ηλεκτρονικό «καταθεσιολόγιο»

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων με την ολοκλήρωση ηλεκτρονικού «καταθεσιολογίου» για την τελευταία 15ετία, αλλά και των μικρομεσαίων, μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου, όπως επίσης και την επέκταση των πληρωμών με κάρτες, προαναγγέλλει η Νάντια Βαλαβάνη.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή», η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι με τον πρώτο τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα άμεσου ελέγχου της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας, ενώ το καταθεσιολόγιο «θα διευκολύνει σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δυνατότητες "εθελοντικής δήλωσης", χωρίς ποινικές συνέπειες, χρήματος από φοροδιαφυγή-και όχι από μίζες ή άλλες εγκληματικές δραστριότητες- που υπάρχει ή πέρασε από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και εξωτερικό».

Όπως συμπληρώνει, δε, στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών «μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι», ενώ όσον αφορά στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δηλώνει πως σχεδιάζεται να νομοθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα εισοδήματα του 2015. «Οι μόνοι που ελπίζουμε τελικά να καταφέρουμε να επιβαρυνθούν είναι όσοι φορολογούνταν πολύ λιγότερο από την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα- λόγω φοροδιαφυγής ή "νόμιμης" φοροαποφυγής», υπογραμμίζει.

Για το επίμαχο θέμα του ΦΠΑ η κ. Βαλαβάνη υποστηρίζει ότι έχουν ξεπεραστεί οι λόγοι για το μειωμένο συντελεστή σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. «Δεν καταλαβαίνω γιατί σκέψεις για ευθυγράμμιση αυτών των δύο νησιών με το καθεστώς ΦΠΑ της επικρατείας προκαλεί τις διμαρτυρίες π.χ του δημάρχου Λέσβου. Από αλληλεγγύη;» διερωτάται, εκτιμώντας, τέλος, ότι οι φόροι είναι ήδη υψηλοί σε ποτά και τσιγάρα.

Σχετικές ειδήσεις