ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πιθανότητες για Eurogroup και ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης

Οι πιθανότητες για Eurogroup και ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης

Η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και η διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν στο επίκεντρο και ο μοχλός κάθε εξέλιξης.

Σύμφωνα με τo μπρίφινγκ της γερμανικής κυβέρνησης η συμφωνία εταίρων - Ελλάδας στο πλαίσιο του Eurogroup εξαρτάται από την κατάθεση λεπτομερούς λίστας μεταρρυθμίσεων, μετέδιδε η DW που μιλά για «ηρεμία» στο γερμανικό υπ. Οικονομικών.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της με τον χρονικό κλοιό να στενεύει σημαντικές ημέρες γα το μέλλον της χώρας. Μέσω διαρροών του τύπου αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων αμφισβητείται η δυναμική της Αθήνας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της είτε αυτές αφορούν στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Πέραν των συντάξεων μισθών κ.λπ., η κυβέρνηση έχει συνολικά έξοδα 1,7 δισ. ευρώ αλλά και τη δόση του ΔΝΤ, 450 εκατ. ευρώ, με τη Γερμανία να διαμηνύει ότι αν δεν προχωρήσει η συμφωνία χρήμα δεν υπάρχει.

Σχετικά, η Αθήνα αναμένεται στις 8 Απριλίου, να προχωρήσει σε νέα έκδοση εντόκων, για 750 εκατ. ευρώ και διαβεβαιώνεται ότι την επόμενη ημέρα η δόση προς το ΔΝΤ (9 Απριλίου) θα πληρωθεί κανονικά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μπροστά του ακόμη δύο δημοπρασίες έντοκων γραμματίων, η μια ύψους 1,4 δισ. ευρώ και η επόμενη στις Απριλίου, για την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Στη Βουλή εν μέσω διαπραγμάτευσης

Την ίδια ώρα στη Βουλή η αντιπαράθεση των αρχηγών χθες Δευτέρα χτύπησε κόκκινο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά την υιοθέτηση κόκκινων γραμμών, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας.

Εν μέσω κατάνυξης το Eurogroup;

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε ότι οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Brussels Group, αλλά, όπως σημείωσε, «δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία και για τον λόγο αυτόν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων».

Στόχος όλων αυτών των διαβουλεύσεων είναι να διασφαλιστεί ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστος και ολοκληρωμένος, δήλωσε.

Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, «ίσως υπάρξει τηλεδιάσκεψη πριν το Καθολικό Πάσχα», την Τετάρτη.

Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια προθεσμία για αυτή την εβδομάδα όσον αφορά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε πως «η Κομισιόν δεν μιλά για την ομάδα εργασίας του Eurogroup. Θα τοποθετηθούν οι ίδιοι».

«Πιθανότατα θα υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη πριν από το Καθολικό Πάσχα (που είναι αυτήν την Κυριακή) και στην συνέχεια μια τακτική συνάντηση προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου (δηλαδή Μεγάλη Τετάρτη). Αλλά δεν είναι η Κομισιόν που αποφασίζει αλλά το Euro Working Group» τόνισε.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε ότι αρμόδιο όργανο για την εκταμίευση των δόσεων είναι το Eurogroup, σε συνέχεια προπαρασκευαστικών συζητήσεων στο επίπεδο Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης.

Η λίστα της Αθήνας και οι προσδοκίες

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στους δανειστές.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στη λίστα με τους δημοσιονομικούς στόχους, προβλέπονται τα εξής:

Στη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού, 350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ, 350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες, 600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών,- 300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, 270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας, 250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, 225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων, 200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν βαθμό ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει, όμως «το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα» δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις