ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές»

Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές»

«Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έπειτα από την κρίσιμη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων, και ειδικά της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

«Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό» είπε και επεσήμανε: «Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε:

«Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κα Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για παρά πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρά πολύ ενδιαφέρον, για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας. Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods και η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης».

Στη ερώτηση αν «θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης», ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω, η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Σε άλλη ερώτηση αν έθεσε «ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Τέλος, υποβλήθηκε στον κ. Βαρουφάκη το ερώτημα: «Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση;»

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν: «Κοιτάξτε, εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα, γατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι...».

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη «διαβεβαίωση από τον υπουργό» ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αποπληρώσει τη δόση των 460 εκατομμυρίων ευρώ στις 9 Απριλίου.

«Ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις και συμφωνούμε ότι μία αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι η αβεβαιότητα δεν ωφελεί την Ελλάδα και χαιρετίζω την επιβεβαίωση του υπουργού ότι η καταβολή των οφειλομένων προς το Ταμείο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου».

Παρατήρησε επίσης πως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και προσέθεσε ότι το Ταμείο θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και αυξήσει την απασχόληση.

Όπως είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευσή του για τη βελτίωση των δυνατοτήτων των τεχνικών κλιμακίων στη συνεργασία τους με τις ελληνικές Αρχές.

Η κυρία Λαγκάρντ, συνοδευόμενη από τον Πολ Τόμσεν έφθασε πρώτη στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και μετά από λίγο, στις 1:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, υποδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημαντικό κρίνεται το ραντεβού που θα έχει στην Ουάσινγκτον ο κ. Βαρουφάκης και ο Τάκης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, με την Κάρολαιν Άτκινσον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας. Η Άτκινσον, παλιά γνώριμη του κ. Ρουμελιώτη από το ΔΝΤ θα ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητήσει με τους Έλληνες αξιωματούχους ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε για την συνάντηση: «Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε την Κυριακή επί δυόμισι ώρες με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ στο γραφείο της στην Ουάσινγκτον. Η συνάντηση εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη.

Ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ. Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Τη Δευτέρα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson».

Σχετικές ειδήσεις