ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πήρα τα χρήματά μου από την Ελλάδα! (video)

Λαγκάρντ: Πήρα τα χρήματά μου από την Ελλάδα! (video)

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις δεν προχωρούν με την απαραίτητη ταχύτητα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη και μάλιστα σε μία περίοδο όπου οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται – Την αποπληρωμή της δόσης Απριλίου από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξής της, επιβεβαίωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Εισέπραξα τα χρήματά μου», δήλωσε αστειευόμενη η κυρία Λαγκάρντ, ερωτηθείσα σχετικά, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Αθήνα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδας εντολή να μεταφέρει στο ΔΝΤ ένα ποσό ύψους 459 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κα Λαγκάρντ τόνισε πως η ανάπτυξη 3,4% που πέτυχε το 2014 η παγκόσμια οικονομία, άγγιξε οριακά το μέσο όρο ανάπτυξης των τριών τελευταίων δεκαετιών, ενώ η ανάκαμψη της παραμένει «αδύναμη και ασύμμετρη», την ίδια ώρα που «πολλές οικονομίες στην υφήλιο δεν αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς».

Καταλήγοντας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε πως «οι χρηματοοικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», ενώ πριν από έξι μήνες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο της «τρέχουσας μετριότητας», της χαμηλής δηλαδή ανάπτυξης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Σήμερα θα πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτή η μετριότητα να μετατραπεί στη νέα πραγματικότητα. Ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους είναι η δομική υποχώρηση της ρευστότητας των αγορών που οφείλεται από τις αλλαγές στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις