ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel για Ελλάδα: «Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: Δε γίνεται τίποτα πια»

Spiegel για Ελλάδα: «Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: Δε γίνεται τίποτα πια»

Στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ βλέπει την Ελλάδα το περιοδικό Der Spiegel.

Σε σημερινό σχόλιο του Νίκολαους Μπλόμε (μέλος της αρχισυνταξίας του Spiegel, πρώην αναπληρωτής αρχισυντάκτης της Bild) επισημαίνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως πριν και από ακριβώς πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: δε γίνεται τίποτα πια». Όπως επισημαίνει «60 μήνες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, 240 δις ευρώ βοήθειας, πολλά λεφτά και τρεις αθηναϊκές κυβερνήσεις είναι αρκετή δόση πολιτικής. Παρόλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μια ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να εξυπηρετήσει ληξιπρόθεσμα δάνεια. Πριν από σχεδόν ακριβώς πέντε χρόνια, η κατάσταση ήταν η ίδια. Όλος αυτός ο χρόνος, η πολιτική και τα χρήματα δεν άλλαξαν τίποτα».

Σύμφωνα με τον σχολιαστή, το μόνο που κρατά την Ελλάδα ακόμη στο ευρώ είναι το γεγονός ότι κανείς δεν τολμά να βάλει τέλος σε αυτό το παιγνίδι. «Η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, κανείς δεν θέλει να αναλάβει μετέπειτα την ευθύνη». Ο σχολιαστής διερωτάται τι θα συμβεί εάν εκπνεύσει και αυτή η διορία. «Θα τεθεί νέα διορία; Πιθανότατα». Ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ευρωκρίσης αρχίζουν να ανακάμπτουν, όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξανεμίσει μέσα σε 100 μέρες τις έστω και μικρές επιτυχίες των προκατόχων της, τη μικρή ανάπτυξη, την εμπιστοσύνη, το (πρωτογενές) πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τον Νίκολαους Μπλόμε τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα στα πεδία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της πολιτικής αποτυχίας, των ιδιωτικοποιήσεων. «Και τώρα; Και πάλι εκλογές; Άλλα 240 δις; Άλλα 5 χρόνια; Ή η παραδοχή ότι δεν πρόκειται να πετύχει με την Ελλάδα και το ευρώ;». Ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος.

ΠΗΓΗ dW

Σχετικές ειδήσεις