ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ευρώπης οφείλεται στην… κρίση εμπιστοσύνης

Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ευρώπης οφείλεται στην… κρίση εμπιστοσύνης

Λίγες ώρες πριν μιλήσει στο συνέδριο στο Ινστιτούτο Brookings, όπου θα βρίσκεται και ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλεαρθρογραφεί στους New York Times και κάνει …διάγνωση για την Ευρώπη.

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν αναφέρεται ειδικά στο θέμα της Ελλάδας αποδίδει το πρόβλημα της Ευρώπης σε κρίση εμπιστοσύνης και υποστηρίζει πως η Γερμανία δεν έβγαλε χρήματα από την κρίση των άλλων χωρών.

Επίσης, χαρακτηρίζει «μύθο» το ότι η επιμονή της Γερμανίας στις πολιτικές λιτότητας προκαλεί βαθιά κρίση στην Ευρώπη. Όπως γράφει, για να για να δοθεί η σωστή θεραπεία, θα πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση.

«Η διάγνωση για την περίπτωση της Ευρώπης είναι ότι πάνω από όλα έχει κρίση εμπιστοσύνης. Οι επενδυτές έχουν καταλάβει πως οι χώρες της Ευρώπης δεν είναι ανταγωνιστικές και οικονομικά αξιόπιστες», αναφέρει.

Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων χωρίς να «στραγγαλίζεται» η ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι «τυφλή» λιτότητα υποστηρίζει.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ γράφει επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι κτήμα και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αντικρούοντας ουσιαστικά τις αιτιάσεις ότι η Γερμανλια επωφελείται από την κρίση.

Επιμέλεια: Παρασκευή Βονάτσου

Σχετικές ειδήσεις