ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστέλλονται οι μνημονιακοί νόμοι περικοπής των επικουρικών συντάξεων

Αναστέλλονται οι μνημονιακοί νόμοι περικοπής των επικουρικών συντάξεων

Προωθείται το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ποιες ρυθμίσεις προωθεί άμεσα ο Δ.Στρατούλης

Σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες διασφαλίζονται και θωρακίζονται μια σειρά από ασφαλιστικά δικαιώματα προωθεί ο Αναπληρωτής υπουγός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ.Στρατούλης.

Με τις ρυθμίσεις αυτές ακυρώνονται ταυτόχρονα μια σειρά από μνημονιακές προβλέψεις (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, μαθηατικός τύπος για την καταβολή του εφάπαξ) και αναστέλονται νόμοι που οδήγησαν σε σφαγιαστικές μειώσεις των συντάξεων, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας και ενίσχυσαν την ύφεση και την εισφοροδιαφυγή.

Παράλληλα με ευθύνη του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη, του επιστημονικού συνεργάτη και καθηγητή Πανεπιστημίου Σ.Ρομπόλη, του αναπληρωτή υπουργού Δ.Στρατούλη και του γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ.Ρωμανιά εντείνομται οι εργασίες για τη συγκρότηση του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα ενισχύσει με πρόσθετους δημόσιους πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει ήδη δρομολογήσει τις ακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις:

1) Υπαγωγή και ενοποίηση του επικουρικού ταμείου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο ΕΤΕΑ, με προίκα το 60% του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Με την ενέργεια αυτή εφαρμόζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών αυτού του επικουρικού ταμείου, η οποία πάρθηκε στις 24/08/2013, καθώς και το σχετικό αίτημα της ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου

2) Ρύθμιση οφειλής ΕΤΕΑ προς το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα ύψους 50 εκ. ευρώ, με πρώτη δόση ύψους 15 εκ. ευρώ για το 2015 και εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις ύψους 2 εκ. ευρώ από 1/1/2016 και μέχρι τελικής εξόφλησης της.

3) Οι απαιτήσεις των ταμείων υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης (άρθρο 36, παρ 2, νόμος 4052/2012) από εισφορές εργοδοτών θα εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων αυτών των ταμείων.

4) Άρση αδικιών σε βάρος ασφαλισμένων (φωτοειδησεογράφοι και εικονολήπτες) σε σχέση με αντίστοιχες ρυθμίσεις του ΙΚΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

5) Αναστολή μνημονιακών διατάξεων των νόμων 3863 και 3865/2010 και 4052/2012, ώστε να αποτραπούν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και για να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

6) Αντικατάσταση του μνημονιακού μαθηματικού τύπου που θα οδηγούσε σε μειώσεις εφάπαξ παροχών από 30 έως 80%. Στο νέο μαθηματικό τύπο που θα θεσπίσει η κυβέρνηση θα συνυπολογίζονται το σύνολο των εισφορών που έχει δώσει ο ασφαλισμένος συν ένα τεχνικό επιτόκιο, ώστε οι εφάπαξ παροχές να μην υπολείπονται από αυτές που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 31/08/2013.

Σχετικές ειδήσεις