ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Τα προβλήματα της Ελλάδας δε θα λυθούν από μία συμφωνία με τη Ρωσία

Σόιμπλε: Τα προβλήματα της Ελλάδας δε θα λυθούν από μία συμφωνία με τη Ρωσία

«Ευτυχής» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μετά το δημοσίευμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για αέριο με τη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως η συμφωνία αυτή δε θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

«Είμαι ευτυχής γι' αυτό για την Ελλάδα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόμπλε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας «ωστόσο, δεν πιστεύω ότι αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους ευρωπαίους εταίρους της».

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν κατονομάζει, ανέφερε πως η Αθήνα ενδέχεται να υπογράψει, ακόμη και την ερχόμενη Τρίτη, με τη Ρωσία μια συμφωνία για το αέριο, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει στα ταμεία της 3-5 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή σ' έναν αγωγό ο οποίος θα διοχετεύσει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Ελλάδα θα λάβει προκαταβολικώς κεφάλαια από τη Ρωσία έναντι των αναμενόμενων μελλοντικών κερδών που συνδέονται με τον αγωγό αυτό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγορά», Αθήνα και Μόσχα είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην προέκταση του αγωγού Ρωσίας-Τουρκίας , βάσει της οποίας η Ρωσία θα δώσει προκαταβολή στην Ελλάδα ένα ποσό της τάξης των 3 έως και 5 δισ. ευρώ ως έναντι μελλοντικών κερδών από τα τέλη διέλευσης - χρήματα τα οποία θα βοηθήσουν την Αθήνα να «σπρώξει» το χρόνο ως το τέλος της παράτασης της δανειακής σύμβασης και να διαχειριστεί τις όποιες πιέσεις των πιστωτών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, πάντως, διέψευσε την ύπαρξη συμφωνίας για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

«Όχι δεν υπήρξε», απάντησε ο κ. Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel στον αέρα του ραδιοσταθμού Business FM και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν «μόνος του είπε στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα) ότι κανείς δεν ζήτησε βοήθεια».

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις