ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωμανιάς: Κατώτατη σύνταξη στα 320 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Ρωμανιάς: Κατώτατη σύνταξη στα 320 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζουν να σφίγγουν οι δανειστές, καθώς οι πιέσεις για νέες περικοπές ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις είναι ασφυκτικές.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς επιβεβαίωσε μάλιστα, μιλώντας στον αέρα του ΣΚΑΪ, πληροφορίες βάσει των οποίων τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν τη δραστική περικοπή των κατώτατων συντάξεων που ανέρχονται σε 487 ευρώ, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει οι συνταξιούχοι. Κάτι που σημαίνει ότι το ύψος της κατώτατης σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 320 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης…

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», μια τέτοια αλλαγή θα «πλήξει» περισσότερους από 623.494 συνταξιούχους, δηλαδή το 30,6% των συντάξεων γήρατος, οι οποίοι λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα.

Πρόκειται για το 50% των συντάξεων που καταβάλλει το ΙΚΑ και με αυτόν τον τρόπο έμμεσα τίθεται εκ νέου επί τάπητος η αύξηση των ετών ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης από 4.500 σε 6.000 ένσημα.

Ταυτόχρονα, οι πιστωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι και στις απαιτήσεις τους σχετικά με την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, αλλά και στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Από την πλευρά της πάντως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, καθιστώντας σαφές πως δεν θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία που θα ματαιώνει τις θεσμοθετημένες περικοπές.

Πηγή: newmoney

Σχετικές ειδήσεις