ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβρασμός για ενδιάμεση συμφωνία: Σημάδια απεγκλωβισμού στο Eurogroup

Αναβρασμός για ενδιάμεση συμφωνία: Σημάδια απεγκλωβισμού στο Eurogroup

Με στόχο την άμεση πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ενδιάμεση συμφωνία μέσα στην εβδομάδα που απομένει ενδεχομένως και σε ένα έκτακτο Εurogroup, κινείται η κυβέρνηση.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΜΕΤΡΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ» ΤΟΝΙΣΕ Η Α. ΜΕΡΚΕΛ

Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα αναμένεται να συνεχίσουν οι πιέσεις ώστε να επιταχυνθούν τα πάντα. Το Eurogroup θα επιχειρήσει δέσμευση σε συγκεκριμένα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου, με τα αγκάθια να παραμένουν.

Μια πρώτη γεύση πάντως των προθέσεων δόθηκε χθες με σειρά δηλώσεων αλλά και από την έκτακτη συνάντηση παρουσία εκπροσώπων της Κομισιόν, του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ και του Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM.

Υπενθυμίζεται ότι αγκάθια στις διαπραγματεύσεις αποτελούν ο ΦΠΑ, το εργασιακό και ο κατώτατος μισθός.

Ενδεικτική πάντως είναι η τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού για αναγνώριση και αισιοδοξία όλων των πλευρών ότι η πρόοδος που έχει επιευχθεί θα οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη με τους Αγγελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζ. Κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες είπε πως μια ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι πιο κοντά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, δηλώνοντας «πολύ αισιόδοξος».

Η Άνγκελα Μέρκελ παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε εμπιστευτικό το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε πως «θα πρέπει να γίνουν τα πάντα» ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία.

Σύμφωνα, πάντως, με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους οι συζητήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ήταν «εποικοδομητικές», κάτι που τόνισε και η ίδια η κυρία Μέρκελ, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τηρηθεί «απόλυτη εχεμύθεια». Σύμφωνα με τη DW, δεν αποκλείεται το Βερολίνο να κρατά κλειστά τα χαρτιά του επειδή η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων στο Eurogroup σήμερα Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας.

Πάντως ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «πολύ επίπονες» δηλώνοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα αθετήσει τις δεσμεύσεις της.

«Δεν επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ χωρίς να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Περαιτέρω εκταμιεύσεις από το τρέχον πρόγραμμα θα γίνουν μόνο έναντι συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζεται η εκδήλωση αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων από τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εξακολουθώ να θεωρώ ότι θα βρούμε διέξοδο», δήλωνε στο Ολλανδικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ANP.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θεωρεί κατεπείγον για την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία στη βάση μιας λίστας ελληνικών μεταρρυθμίσεων, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των 7,2 δις ευρώ που υπολείπονται από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα

Kαι ο Γιάννης Στουρνάρας στη Ρίγα

Στη Ρίγα της Λετονίας, θας βρίσκεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα παραστεί σε παράλληλες συναντήσεις των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις