ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Frankfurter Allgemeine: Πόσο κοστίζει η διάσωση της Ελλάδας;

Frankfurter Allgemeine: Πόσο κοστίζει η διάσωση της Ελλάδας;

Στο κόστος της διάσωσης της Ελλάδας για τη Γερμανία αναφέρεται σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μέχρι στιγμής, η διάσωση της Ελλάδας έχει κοστίσει στους διεθνείς πιστωτές (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) 240 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά γράφει η Frankfurter Allgemeine, ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει επηρεαστεί από το κόστος μέχρι στιγμής, καθώς τα χρήματα προήλθαν από τη γερμανική, κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Όπως έχει δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αποπληρωμή των χρημάτων που έχει δώσει το Βερολίνο στην Αθήνα ξεκινά το 2020, μάλιστα, για ένα μέρος του χρέους, η αποπληρωμή ξεκινά το 2023.

Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση στάσης πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας; Κάτι τέτοιο θα κοστίσει ακριβά στη Γερμανία, εκτιμά η εφημερίδα.

Από τα σχεδόν 142 δισεκ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα μέσω του ΕΤΧΣ, το 27% ανήκει στη Γερμανία. Επίσης από τα διμερή δάνεια που έλαβε η Αθήνα από τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ύψους άνω των 52,9 δισεκ. ευρώ, περίπου το ένα τέταρτο προήλθαν από το γερμανικό κράτος. Σε αυτά προστίθενται τα 35,4 δισεκ. ευρώ από το ΔΝΤ. Συνολικά, η Γερμανία έχει συνεισφέρει στη διάσωση της Ελλάδας περίπου 65 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Frankfurter Allgemeine.

Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, αυτό θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στους πιστωτές της. Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ εκτιμά ότι το κόστος για τη Γερμανία θα είναι 40 με 50 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κόστος το οποίο μπορεί να αντέξει η Γερμανία, σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν είναι πεπεισμένος ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφευχθεί. «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Τα χρήματα δεν θα επιστραφούν, μπορούμε να τα ξεγράψουμε», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

«Η Γερμανία θα έχει απώλειες έως 85 δισεκ. ευρώ. Αν συνεχίσουμε να δίνουμε το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις