ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μεγαλοοφειλέτες πλήρωσαν 2 δισ. ευρώ σε 10 μέρες !

Οι μεγαλοοφειλέτες πλήρωσαν 2 δισ. ευρώ σε 10 μέρες !

Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι έχοντες, οι οποίοι ως τώρα δεν είχαν προσέλθει σε …γκισέ για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Απόλυτα επιτυχής κρίνεται η ρύθμιση –εξπρες για τους μεγαλοοφειλέτες, η οποία προέβλεπε διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για όσους προχωρούσαν σε ρύθμιση χρεών, καθώς στα ταμεία του κράτους μπήκαν 2 δισ. ευρώ και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ρύθμιση- παράθυρο ήταν διαφορετική από εκείνη των 100 δόσεων και ενεργοποιήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μάλιστα, την ανάγκη να πληρώσουν και οι μεγάλοι επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Όπως αποκάλυψε, από τα συνολικά 77 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 60 δισ. είναι χρέη 6.500 μεγαλοοφειλετών. Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι από τους 240.000 οφειλέτες που έκαναν χρήση, οι 72 εμφανίζουν χρέη από ένα εκατομμύριο ευρώ!

Όπως διευκρίνισε η κα Βαλαβάνη, « η λίστα με τους 72 μεγαλοοφειλέτες περιλαμβάνει ναυτιλιακές εταιρείες του Αιγαίου και θυγατρικές συστημικών τραπεζών»

Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 29 Απριλίου διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,η συζήτηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, με την οποία καταβάλλεται προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Επίσης, με την ίδια ΠΝΠ, διευρύνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων, προκειμένου να υπαχθούν σ' αυτήν και πρόσθετοι φόροι του νόμου 2523/1997 (φόροι για καθυστερημένες ή ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις), οι οποίοι από το 2014 και εντεύθεν αναγνωρίζονται από την νομοθεσία ως «πρόστιμα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα κατά των δύο διατάξεων της ΠΝΠ, ιδίως για το δεύτερο άρθρο της. Παρά την ηπιότερη στάση του εισηγητή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, οι υπόλοιποι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκαναν λόγο για «φωτογραφική διάταξη και ενδεχόμενη εξόφληση προεκλογικών γραμματίων σε μεγαλοοφειλέτες»

Η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα ονόματα όσων ωφελούνται από τη συγκεκριμένη διεύρυνση, με χρέη άνω του 1 εκ. ευρώ, με τον Χ. Θεοχάρη (Ποτάμι), να αφήνει μάλιστα υπονοούμενα για συγκεκριμένη εξυπηρέτηση.

Η κα Βαλαβάνη, απαντώντας, διευκρίνισε σε κάθε περίπτωση ότι η ρύθμιση δεν αφορά πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί αυτοτελώς από το ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη, ούτε για πλαστά και εικονικά τιμολόγια (όπως είχε υποστηρίξει ο Μάκης Βορίδης), αλλά - όπως είπε - τους «πρόσθετους φόρους» του νόμου του 1997.

«Με τον μνημονιακό νόμο 3888 του 2010, αν όσοι χρωστούσαν τα 19,5 δις, πλήρωναν το σύνολο της οφειλής τους εφάπαξ,οι πρόσθετοι αυτοί φόροι θα διαγράφονταν», υπογράμμισε η υπουργός, ενώ σήμερα «μπαίνουν σε ρύθμιση».

Γενικότερα, η κ. Βαλαβάνη, ανέφερε πως στη δυνατότητα των 100 δόσεων, έχουν υπαχθεί μέσα σε δέκα ημέρες, οφειλές 1,9 δις

Σχετικές ειδήσεις