ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στα 12 δισ. δολ. το 2014

Τουρκία: Εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στα 12 δισ. δολ. το 2014

Θετικές εξελίξεις σημειώνονται στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) στην τουρκική οικονομία, καθώς το 2014 έκλεισε με εισροή 12 δισ. δολαρίων.

Η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στην Τουρκία μέχρι το 2002, καταγράφονταν στο 1 δισ. δολάρια ετησίως.
Τη δεκαετία 2002-2012, η προσέλκυση επενδύσεων FDI έγινε πιο συστηματική ως προς τον προσδιορισμό των κλάδων στρατηγικής ανάπτυξης της οικονομίας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί εισροή κεφαλαίων συνολικού οικονομικού ύψους 130 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιλκέρ Αιτσί, προέδρου των Τουρκικών Αερογραμμών, η τουρκική κυβέρνηση είχε κομβικό ρόλο στην προσέλκυση των επενδύσεων, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση του εκσυγχρονιστικού προφίλ της τουρκικής οικονομίας.

Η Τουρκία επιδιώκει την ανάπτυξη των οικονομικών-επενδυτικών της σχέσεων με τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να ευνοηθεί από τα (καινοτομικά) χαρακτηριστικά οικονομικής ανάπτυξης των χωρών αυτών.

Οι εισροές κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αντιστοιχούν στο 1/3 των συνολικών εισροών FDI, εξέλιξη που δηλώνει το ουσιαστικό περιθώριο που υπάρχει για τη στροφή της τουρκικής οικονομίας προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Σχετικές ειδήσεις