ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Εντάσεις για το περιεχόμενο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων

Σταθάκης: Εντάσεις για το περιεχόμενο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων

Συγκεκριμένες αντιρρήσεις ως προς το περιεχόμενο σειράς προβλέψεων που περιέχονται στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) την οποία επεξεργάζεται η Ε.Ε., κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 7 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται απλά για μία ακόμα εμπορική συμφωνία αλλά για κάτι πολύ περισσότερο, που εγείρει σειρά ζητημάτων, λιγότερο και περισσότερο σημαντικών. Ένα πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι, υιοθετώντας τη θέση των ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζει την έννοια των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης, ανέφερε, ενώ τόνισε ότι προβλήματα ανακύπτουν και σε σειρά άλλων κλάδων, όπως αυτός της ενέργειας.

Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα, επεσήμανε ο υπουργός, αφορά στην διαδικασία επίλυσης διαφωνιών μεταξύ των κρατών και ξένων επενδυτών (Investor State Dispute Settlement), που επιτρέπει στους δεύτερους να μηνύουν τις κυβερνήσεις για όποια δράση περιορίζει τα μελλοντικά τους κέρδη.

Έκανε δε λόγο για μια «πάρα πολύ προβληματική περιοχή», που δυνητικά περιορίζει τη δυνατότητα των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων να νομοθετούν.

Όσον αφορά το θέμα της εμπορικής συμφωνίας CETA με τον Καναδά και την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης της φέτας στην αγορά του Καναδά, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, όπως είχε συμφωνηθεί, δεν είναι αυτό που επιθυμούμε».

Η Ελλάδα, όπως είπε, επιδιώκει την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα, ακόμα και στην παρούσα φάση της νομικής επεξεργασίας της συμφωνίας, στο πλαίσιο των περιορισμένων διαθέσιμων δυνατοτήτων. «Θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που να επιτρέπουν την έγκριση της συμφωνίας από το εθνικό μας κοινοβούλιο και από την ελληνική κοινή γνώμη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συναίνεση.»

Ρoή Ειδήσεων