ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης που πάει στο Eurogroup

Το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης που πάει στο Eurogroup

Mε τα βασικά μέτρα του φορολογικού πακέτου να βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς οδεύει η ελληνική πλευρά προς το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας με στόχο μια θετική δήλωση προόδου που θα ανοίξει την πόρτα για την τελική συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώς στο ΦΠΑ, μέτρα που θα μεταφέρουν φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους έχοντες καθώς και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βρίσκονται υπό εξέταση, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά αποδοχής και από τις δύο πλευρές.

Η καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες πλην ορισμένων βασικών που θα μείνουν στον χαμηλό συντελεστή ( φάρμακα κα), φαίνεται, συμφώνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, ότι θα είναι ένα από τα βασικά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εξακολουθούν να βρίσκονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη είσπραξη του φόρου στα νησιά του Αιγαίου.

Τα εισπρακτικά μετρά του νέου φορολογικού πακέτου θα επικεντρώνονται στα υψηλότερα εισοδήματα. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, χωρίς ως τώρα να έχουν κλειδώσει και οι αποφάσεις, είναι και η επιβολή έκτακτου φόρου στις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας. Εξετάζεται ακόμη η αναστολή της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο όριο που μπορεί να είναι και τα 50.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείονται αναπροσαρμογές προς τα πάνω στον ανώτερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, - που αφορούν τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2011 - 597 οικογένειες δηλώνουν εισόδημα στη χώρας μας άνω των 400.000 ευρώ. Εισόδημα υψηλότερο των 50.000 ευρώ δηλώνουν 283.433 φορολογούμενοι και άνω των 30.000 ευρώ δηλώνουν 888.164 φορολογούμενοι ( ή το 16% του συνόλου).

Το πιθανότερο είναι τα στοιχεία αυτά έχουν μεταβληθεί λόγω της κρίσης και των περικοπών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε μισθούς και συντάξεις, απεικονίζουν ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τον χάρτη των δηλωθέντων εισοδημάτων στη χώρα μας.

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι ακόμη η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, σκάφη κ.α. ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ για ακόμη ένα έτος.

Σχετικές ειδήσεις