ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%

Τόμσεν: Το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%

Μία ώρα διήρκησε η ενημέρωση στο ΔΝΤ για την Ελλάδα χωρίς τοποθετήσεις πέραν του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια των εργασιών με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που κάλεσε η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως μετέδωσε το MEGA, η εικόνα που παρουσίασε ο αξιωματούχος του Ταμείου είναι ότι σημειώθηκε πρόοδος στα διαδικαστικά, όχι στα θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου, όπως μετέδωσε το Mega, "η γενική εικόνα της ενημέρωσης είναι πως σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και τη διαδικασία αν και τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε".

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι η ημερήσια διάταξη αποτελείται από δύο κατηγορίες με τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί και αυτά πάνω στα οποία διαφωνούν. Έχουν συμφωνήσει στην αναθεώρηση του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στα κόκκινα δάνεια (πτωχευτικό δίκαιο), ενώ έχουν διαφωνήσει στα εξής θέματα: εργασιακά και συντάξεις, δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και διοικητική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφέρει πόσο. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, είπε στα μέλη του Δ.Σ., διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα.

Ο κ. Τόμσεν απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους. Δεν τους πίεσα, είπε, για αναδιάρθρωση του χρέους και τόνισε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για για την βιωσιμότητα του χρέους. Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τριτη, και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θύμισε ότι η Αθήνα χρωστά στο Ταμείο για το μήνα Ιούνιο 1,23 δις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει.

Ακολούθως, ενημέρωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα με ανταλλαγή από αυτή τη λήψη ορισμένων μέτρων. Δεν μίλησε για συνολικά μέτρα.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος.

Σχετικές ειδήσεις