ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος η ρήτρα μείωσης των συντάξεων

Τέλος η ρήτρα μείωσης των συντάξεων

Η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» βαίνει προς κατάργηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης με σημερινή (18/05/2015) δήλωσή του δίνει τέλος στο «γαϊτανάκι» εκτιμήσεων και προβλέψεων σε ό,τι αφορά στην αυτόματη περικοπή των επικουρικών συντάξεων και δηλώνει ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα καταργείται η ρήτρα.

Μάλιστα απαντώντας στον πρώην υπουργό Εργασίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δημοκρατίας Γ.Βρούτση σημειώνει:

«Είναι ιδιαιτέρως προκλητικό το γεγονός, ότι ο εμπνευστής και εφαρμοστής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και βασικός εκφραστής υλοποίησης των μνημονιακών ανθρωποκτόνων, αντιασφαλιστικών και αντεργατικών πολιτικών, κόπτεται για το αν θα ανασταλεί ή όχι το τερατούργημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ο ίδιος δημιούργησε. Τον ενημερώνουμε -γιατί το άγχος σκοτώνει- ότι το νομοθετικό τέκνο του, δηλαδή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δεν εφαρμόζεται από την κυβέρνηση μας και δεν θα εφαρμοστεί και στο μέλλον.Ο κ. Βρούτσης θα πρέπει να γνωρίζει, ότι η κυβέρνηση μας δεν βάζει τέλος μόνο στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Βάζει τέλος και στη “ρήτρα μηδενικής αξιοπρέπειας”, την οποία θέσπισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου, εξαθλιώνοντας τους συνταξιούχους και ταπεινώνοντας την χώρα μας. Δυστυχώς, κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ελληνικός λαός απέρριψε τις πολιτικές τους, και την τρομολαγνική τακτική τους. Ο κ. Βρούτσης, έχει επιστρατεύσει τις τελευταίες ημέρες κάθε απόθεμα κινδυνολογίας και φόβου για μικροπολιτικούς λόγους. Μόνο που οι κορώνες του είναι κενό γράμμα και προκαλούν πολύ θόρυβο για το τίποτα. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά το σφαγιαστικό –για τα ασφαλιστικά ταμεία- κούρεμα των αποθεματικών τους (PSI), τις καταστροφικές μειώσεις όλων των συντάξεων, αλλά και τους νόμους που κατεδάφισαν των εργασιακών σχέσεων.»

Η συγκεκριμένη δήλωση του Δ. Στρατούλη ξεκαθαρίζει την κατάσταση και σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις για το ίδιο θέμα του γ.γ. Γ.Ρωμανιά και του Αντιπροέδρου της Βουλής Αλ.Μητρόπουλου οι οποίοι με πρωινές δηλώσεις τους μιλούσαν για αναστολή της ρήτρας και των νόμων περικοπών των κύριων συντάξεων.

Συγκεκριμένα, «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς και οι νόμοι για τις κύριες συντάξεις αφορούν σε αναστολή επ’ αόριστον και όχι σε κατάργηση», είπε ο Γ. Ρωμανιάς. Ο Αλ. Μητρόπουλος από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως η διατύπωση του νόμου που θέλει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τις συντάξεις, αναφέρεται σε αναστολή, χωρίς να αναφέρει πουθενά τη λέξη κατάργηση.

Να σημειωθεί ακόμα πως ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφερόμενος στην πορεία των ρυθμίσεων των οφειλών σε 100 δόσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δήλωσε ότι έως τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 155.000 άτομα. Έχουν ρυθμίσει ειδικότερα, οφειλές συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία έχουν εισπράξει 115 εκατ. ευρώ.

Επίσης είπε ότι αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο 2015 136 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και 100 εκατ. από τους ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία.

Να σημειωθεί ότι το πρωί σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Εργασίας, ο Παν. Σκουρλέτης εμφανίστηκε, βέβαιος ότι τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά θα συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία με τους δανειστές, ενώ σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, προανήγγειλε μεγάλη μεταρρύθμιση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τη εφαρμογή ριζοσπαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που θα περιλαμβάνουν νέες αναδιανεμητικές προτάσεις και νέους πόρους. «Αφήστε μας ν’ αγιάσουμε και θα δείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις