ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκουρλέτης και Στρατούλης επιμένουν σε κατώτατο μισθό και 13η σύνταξη

Σκουρλέτης και Στρατούλης επιμένουν σε κατώτατο μισθό και 13η σύνταξη

Βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης σχεδιάζει άμεσα στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την ώρα που οι δανειστές συνεχίζουν να εστιάζουν σε αυτά τα δύο κρίσιμα θέματα, εξαρτώντας σε μεγάλο βαθμό την πραγματοποίηση συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

«ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ» ΛΕΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις επομένως και τη σταδιακής επαναφορά του κατώτατου μισθού το επόμενο διάστημα, αν και θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να εμπεριέχεται στη συμφωνία.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημ. Στρατούλης επιμένει στην καταβολή της 13ης σύνταξης τον προσεχή Δεκέμβριο, επικαλούμενος και τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία εισροής πόρων από την ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλει επαναφορά της τριμερούς χρηματοδότησης προκειμένου να αποκατασταθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης.

Ακόμα και μονομερώς...

«Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι για εμάς ταυτοτικό, με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι από τη στιγμή που μιλάμε για έναν πολιτικό, έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό πρέπει να εμπεριέχεται στη συμφωνία», τόνισε ο Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί: «Θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενεργήσουμε μονομερώς και άρα το νομοσχέδιο να έρθει για ψήφιση στη βουλή αμέσως μετά»...

Από την πλευρά του ο Δ. Στρατούλης με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα την τριμερή χρηματοδότηση, με στόχο να ενισχυθεί η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας εγγράφως, σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου σημειώνει ότι προβλέπεται αποκατάσταση του δημόσιου καθολικού - αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων όπου αυτό απαιτείται, με σεβασμό σε όλα τα θεμελιωμένα, σύμφωνα με το νόμο συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Όπως λέει, «η αποκατάσταση των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων θα γίνει σταδιακά με βάση τους ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας με πρώτη προτεραιότητα τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Ρωμανιάς: Πρώτα κούρεψαν αποθεματικά, τώρα θέλουν ρήτρα...

Από την πλευρά του ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιάς ανέφερε πως «η ρευστότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού: στην ρευστότητα συνολικά της οικονομίας. Δηλαδή, στην δυνατότητα να πληρώνουμε ταυτοχρόνως μισθούς, συντάξεις και δόσεις. Εάν τα χρήματα δεν φτάνουν, εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα, βεβαίως προτεραιότητα έχει η καταβολή μισθών και συντάξεων».

Όσον αφορά τέλος στις επικουρικές συντάξεις και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τόνισε: «Με τo PSI πήρανε τα αποθεματικά και από 1,7 δις ευρώ αποθεματικά μείνανε μόλις 350 εκατ. ευρώ! Αφού δηλαδή τους φάγανε τα λεφτά, ήρθανε και είπανε: ''Δεν έχετε να πληρώνετε επικουρικές συντάξεις, άρα ρήτρα μηδενικού ελλείμματος''. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σημαίνει ότι κάθε χρόνο τέσσερις φορές θα μειώνονται οι επικουρικές. Κι αυτό σημαίνει ότι σε δύο χρόνια και οκτώ μήνες θα έχουν μηδενιστεί οι επικουρικές. Άρα, δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο», κατέληξε...

Σχετικές ειδήσεις