ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Πιθανή η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Πιθανή η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα

Ακόμα και στο παρα πέντε της επίτευξης μιας συμφωνίας οι δανειστές ασκούν τρομακτικές πιέσεις στην Ελληνική πλευρά «παίζοντας» στη λογική του «κακού Σόιμπλε» και της «καλής Μέρκελ» - Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πιθανό σενάριο την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ η ΕΚΤ στεγνώνει πλήρως τη χρηματοδότηση μέσω ELA.

Οι δανειστές «παίζουν» με τη φωτιά και με την υπομονή ενός ολόκληρου λαού που βιώνει στα όρια της ανέχειας.

Παρά τις πολιτικές διαβεβαιώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για την ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης και τις δηλώσεις στήριξης του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει να παίζει το ρόλο του κακού διασπείροντας μέχρι και την ύστατη στιγμή τρομολαγνικά σενάρια για την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί κατά τη συζήτησή του με τον Αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη 28/05 στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας μέλους, απάντησε ο Γερμανός υπουργός όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών ο Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της. Με αυτό τον τρόπο εκ των πραγμάτων ένα ευρώ στην Ελλάδα θα έχει μικρότερη αξία από ένα ευρώ στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Γι’ αυτό τον λόγο τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.

Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Σόιμπλε ζητεί στην αυριανή του συνέντευξη από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση.

«Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδας) λέει: “Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”. Αυτά τα δύο δεν γίνονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι αυτή ακριβώς τη διάθεση των δανειστών (να επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων) είχε αποκαλύψει και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άτυπη ενημέρωση που είχε κάνει προς τους δημοσιογράφους.

Δεν αυξάνει ο ELA

Την ίδια ώρα ο Μάριο Ντράγκι κλείνει εντελώς τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, αφού στην τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ που ολοκληρώθηκε νωρίτερα ελήφθη η απόφαση να μην αυξηθεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα οι εκροές των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει οριακά την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά μόλις 200 εκατ.ευρώ.
Αυτή την ώρα το όριο του ELA (Emergency Liquidity Assistance) παραμένει στα 80,2 δισ.ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις