ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίστε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 100 δόσεις έως τις 26 Ιουνίου

Ρυθμίστε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 100 δόσεις έως τις 26 Ιουνίου

Μια ακόμη ευκαιρία να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου.

Μετά την παράταση που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η νέα προθεσμία λήγει στις 26 Ιουνίου 2015.

Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν πολύ μεγάλη, καθώς υπάρχει η δυνατότητα της χαμηλής δόσης από 20 ευρώ.

Το αίτημα για την παράταση είχε διατυπωθεί από ενώσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εμπόρων, της ΓΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ.

Μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οφειλετών, η κυρία Βαλαβάνη κάλεσε τις Δ.Ο.Υ να διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στους οποίους έχει επιβληθεί κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, να μπορέσουν να το κάνουν μεταφέροντας εγκαίρως τα αναγκαία ποσά από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ξεπέρασαν τις 700.000 κι αφορούν ρύθμιση χρεών άνω των 5 δισ. ευρώ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις 100 δόσεις

Σύμφωνα με το νόμο οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό άνω των 200 ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο των ληξιπρόθεσμων μέχρι την 1η-3-2015 οφειλών τους και να τύχουν ισόποσης έκπτωσης επί των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που τις επιβαρύνουν.

Μέχρι τις 26 Ιουνίου να εντάξουν το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών τους στη βασική ρύθμιση, η οποία τούς δίνει τη δυνατότητα είτε να καταβάλουν εφάπαξ το αρχικό κεφάλαιο και να γλιτώσουν από το σύνολο των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που έχουν συσσωρευτεί είτε να επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων, κλιμακούμενες από 30% έως και 90%, αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων που θα επιλέξουν.

Ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον έχει προηγηθεί υπαγωγή στη ρύθμιση για την προκαταβολή (μερική εξόφληση), η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

Σχετικές ειδήσεις