ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eκπρόσωπος Καγκελαρίας: Επιθυμία του Βερολίνου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη

Eκπρόσωπος Καγκελαρίας: Επιθυμία του Βερολίνου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη

Η επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης και της Καγκελαρίου παραμένει αυτή που ήταν, η Ελλάδα να μείνει μέρος της Ευρωζώνης, τόνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ περί Grexit και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε εικασίες.

Σε ό,τι αφορά δε την δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ ότι «οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα λίγο αέρα για να αναπνεύσει», ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από την πλευρά των Θεσμών - και με αυτόν τον τρόπο και των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας - έχει πάντα επιδειχθεί ευελιξία και έχουν ληφθεί μέτρα για να βοηθηθεί η Ελλάδα.

«Τώρα θα πρέπει να αφήσουμε τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση να κάνουν τις επόμενες ημέρες τη δουλειά τους και ελπίζουμε όλοι να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Γιούνκερ: Συμφωνία με Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων

Την ίδια ώρα την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, όπως επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε πως οι επόμενες ημέρες θα φέρουν συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις πολύ δύσκολες, ενώ τόνισε πως τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες και οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Νέα «καρφιά» Σόιμπλε

Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζει να κρατάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Σόιμπλε, οικοδεσπότης της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη, δήλωσε σήμερα, ότι οι «θετικές ανακοινώσεις» της ελληνικής κυβέρνησης «δεν αντανακλούν πλήρως» την πρόοδο των συνομιλιών της Αθήνας με τους πιστωτές της.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο γερμανός υπουργός είπε πως «το πρόγραμμα παρατάθηκε έως το τέλος Ιουνίου. Εάν δεν υπάρξει κάτι άλλο, εκπνέει τότε. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε τεχνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα εκπνέει στο τέλος Ιουνίου».