ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To ΔΝΤ βλέπει σταδιακή αποκατάσταση της «οικονομικής σταθερότητας» στην Ουκρανία

To ΔΝΤ βλέπει σταδιακή αποκατάσταση της «οικονομικής σταθερότητας» στην Ουκρανία

Στέλεχος του ΔΝΤ βλέπει σταδιακή αποκατάσταση στην Ουκρανία της «οικονομικής σταθερότητας», όμως το ίδιο το Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% το 2015.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία έκανε χθες μια θετική αποτίμηση της προόδου του Κιέβου σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση για νέα δάνεια, που χρειάζεται απελπιστικά η σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα.

Η αποστολή του ΔΝΤ μετέβη στην Ουκρανία για να αξιολογήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των όρων του δανείου ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων το οποίο έχει χορηγηθεί στο Κίεβο στο πλαίσιο ενός τετραετούς προγράμματος. Το κλιμάκιο του ταμείου αναμένεται να παρουσιάσει τις εισηγήσεις του στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εντός του Ιουνίου.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της αξιολόγησης. Η Ουκρανία, η οποία διεξάγει πόλεμο εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει ανάγκη τα χρήματα για να ενισχύσει το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Ταμείο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του Νικολάι Γκεοργκίεφ ανέφερε ότι υπήρξαν “συνεννοήσεις” με τις ουκρανικές αρχές για τα περισσότερα ζητήματα κατά τη διάρκεια της αποστολής αξιολόγησης (12η-29η Μαΐου).

Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί “καλή εφαρμογή” του προγράμματος από τις ουκρανικές αρχές παρά την ανεπίλυτη σύρραξη στα ανατολικό και ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ κατέγραψε ενδείξεις πως “σταδιακά εδραιώνεται η οικονομική σταθερότητα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έπληξε περισσότερο του αναμενομένου την οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015. Το ΔΝΤ κατά συνέπεια αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, προβλέποντας πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% το 2015 (από -5,5% τον Απρίλιο), αλλά και για τον πληθωρισμό στο τέλος της χρονιάς (46%). Το 2014, η ουκρανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 6,8%.

Το ΔΝΤ δεν έκανε καμιά αναφορά στην ανακοίνωσή του στις σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και μια επιτροπή των πιστωτών της Ουκρανίας για τους νέους όρους αποπληρωμής του τεράστιου δημοσίου χρέους. Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες “αναδιάρθρωσης” του ουκρανικού κρατικού χρέους. Προβλέπεται ότι θα αναδιαρθρωθεί ένα μέρος του δημοσίου χρέους που ανέρχεται σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιδιώκει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους για να καλυφθεί ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 15,3 δισεκ. δολαρίων και προειδοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί στη δανειακή της σύμβαση με το ΔΝΤ εάν δεν απομειωθεί η αξία των ομολόγων της.

Ωστόσο μια επιτροπή πιστωτών που διακρατούν ομόλογα αξίας 9 δισεκ. Δολαρίων, προβάλει σθεναρή αντίσταση στην ιδέα του “κουρέματος”, δηλαδή της απομείωσης της ονομαστικής τους αξίας. Αντιπροτείνει να παραταθεί η προθεσμία αποπληρωμής τους κατά 10 χρόνια και να μειωθούν τα ποσά που θα πρέπει να αποπληρώνονται τα πρώτα χρόνια, σύμφωνα με πηγές ενήμερες για τις προθέσεις της επιτροπής.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας ανέφερε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις επιταχύνονται και πρόσθεσε ακόμη πως τα δύο μέρη θα πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη την 5η Ιουνίου για να αποτιμηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες ανάμεσα σε συμβούλους στο Λονδίνο.

Σχετικές ειδήσεις