ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συμπλήρωσή τους

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συμπλήρωσή τους

Οδηγό για την ορθή χρήση της εφαρμογής υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2014 εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση είναι η πληρέστερη ενημέρωση, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η απλούστευση των διαδικασιών.

Πρόκειται για έναν εικονογραφημένο και αναλυτικό οδηγό 40 σελίδων που συνέταξε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε. και ο οποίος αποσκοπεί να ενημερώσει τους πολίτες για τη χρηστικότητα και τη λειτουργικότητα των οθονών της εφαρμογής. Ο Οδηγός ερμηνεύει και επεξηγεί τα επίμαχα σημεία ως προς τη χρήση της, για την υποβολή του εντύπου Ε1 και των συνυποβαλλόμενων εντύπων Ε2 και Ε3 - όταν υπάρχει υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έχουν:

όλα τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον μένουν στην Ελλάδα, όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι.

Όσοι διαμένουν στο εξωτερικό είναι υπόχρεοι να υποβάλουν δήλωση για το πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν αυτό απαλλάσσεται ή όχι. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελούς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις δεν προβλέπεται, πλέον, εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος Κώδικα, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

Κατεβάστε ΕΔΩ το φορολογικό οδηγό

Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.

Σε ποιες περιπτώσεις οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση

• Όταν δε μένουν μαζί, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης.

• Όταν ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης.

• Όταν ο ένας από τους δύο έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Επίσης, υποχρέωση για την υποβολή της δήλωσης έχουν:

• Ο πατέρας για τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση. Αν δεν υπάρχει πατέρας ή έχει χάσει τη γονική μέριμνα, την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης την έχει η μητέρα.

• Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα.

• Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

• Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Σημειώνεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ως τις 30 Ιουνίου 2015 και ότι για θέματα που δεν καλύπτονται από τις οδηγίες οι οποίες δίνονται μέσω του φυλλαδίου, μπορείτε να απευθύνεστε στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί παρά 320 χιλ. φορολογικές δηλώσεις, από το σύνολο των 6 εκατομμυρίων που πρέπει να υποβληθούν και να εκκαθαριστούν.

Πρόκειται για ένα ελάχιστο ποσοστό, που δεν ξεπερνά το 5% κι ενώ απομένουν λιγότερες από 30 ημέρες για την επίσημη εκπνοή της προθεσμίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως φέτος δεν έχει ακόμη ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων.

Κατά τις πληροφορίες, η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις