ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτημα για ενοποίηση των δόσεων Ιουνίου υπέβαλε στο ΔΝΤ η κυβέρνηση

Αίτημα για ενοποίηση των δόσεων Ιουνίου υπέβαλε στο ΔΝΤ η κυβέρνηση

Ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας προηγουμένως λάβει σχετική εντολή από την κυβέρνηση -Στις 30 Ιουνίου η αποπληρωμή της «ενοποιημένης» δόσης.

Η χώρα μας οφείλει να καταβάλει μέσα στον Ιουνίο περίπου 1,53 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή (05/06), που όπως ήταν προγραμματισμένο, θα έδινε ένα ποσό ύψους 298 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενες δόσεις επρόκειτο να καταβληθούν στις 12 (ψους περίπου 336 εκατ. ευρώ), 16 (περίπου 560 εκατ. ευρώ) και 19 Ιουνίου (336 εκατ. ευρώ). Αυτό που αιτήθηκε η κυβέρνηση στο ΔΝΤ, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι να καταβάλει μαζεμένες όλες τις δόσεις στο τέλος του μήνα, ελπίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα έχει επιτευχθεί επωφελής συμφωνία με τους δανειστές. Το αίτημα, μάλιστα, υποβλήθηκε παρότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί τα χρήματα που απαιτούνταν για την πληρωμή της πρώτης δόσης. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η κίνηση αυτή έγινε αφενός για να υπάρχουν χρήματα ώστε να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις, αφετέρου ως ένα πρώτο μήνυμα σκλήρυνσης της στάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Guardian έγραφε ότι το ΔΝΤ δεν θα είχε αρνητική διάθεση αν και εφόσον δεχόταν ένα τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά.

«Η ανταποκρίτριά μας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ γνωρίζει ότι το ΔΝΤ έχει γνωστοποιήσει ότι 'δεν ενοχλείται' αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία καταβολής της δόσης των 305 εκατ. ευρώ που εκπνέει την Παρασκευή και ενοποιήσει τις δόσεις του δανείου για το τέλος του μήνα», αναφερόταν χαρακτηριστικά στο άρθρο του Guardian.

Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ για το ελληνικό αίτημα

Η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην αποπληρωμή των τεσσάρων δόσεων του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οφείλει ως την 30ή Ιουνίου εφάπαξ, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του θεσμού, την ίδια ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδας εμφανίζεται καθησυχαστική.

«Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η ΤτΕ κινείται ήδη προς την κατεύθυνση ενημέρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, ενημερώνοντας για τις επόμενες κινήσεις της σε κλίμα συνεννόησης και όχι πανικού. Κύκλοι της Τράπεζας μιλούν για «τεχνικής φύσης παρέμβαση που δεν δικαιολογεί πανικό», ενώ η «γραμμή» με το ΔΝΤ είναι συνεχώς ανοιχτή...

Σχετικές ειδήσεις