ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακούφιση για τα ΑμεΑ με το μίνι ασφαλιστικό

Ανακούφιση για τα ΑμεΑ με το μίνι ασφαλιστικό

Απλοποιούνται οι διαδικασίες ελέγχου μέσω ΕΚΠΑ, αλλά και ο τρόπος απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων -Συγκροτείται ειδική επιστημονική επιτροπή με στόχο την επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας -Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους.

Τέλος στις απάνθρωπες διαδικασίες ελέγχου των Αναπήρων, μέσω της απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας με την κατάθεση του "μίνι ασφαλιστικού" νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (λήγει αύριο Τρίτη 09/06/2015, στις 12.00) για βελτιώσεις και παρατηρήσεις προβλέπει, εκτός από τα μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, και, επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ στους 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικους που είχε καταργηθεί με μνημονιακό νόμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με το σχέδιο νόμου επιλύονται ζητήματα μείζονος κοινωνικής σημασίας, που αφορούν την απλούστευση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί τόσο οι ίδιοι οι πολίτες με αναπηρία αυτής της χώρας, όσο και οι οικογένειές τους.

Παράλληλα, συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ειδικά κλιμάκια ελέγχου προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη, αδήλωτη εργασία. Με τη διάταξη προτείνεται η συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχου εργοδοτών για την ανάπτυξη ειδικών ελεγκτικών δράσεων σε περιοχές και κλάδους, όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης απασχόλησης και εισφοροδιαφυγής.

Αναλυτικά:

Με το νομοσχέδιο οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε χρήση και απλοποιείται ο τρόπος απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων.

* Καταργείται η καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους πολίτες και αιτούντες προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

* Συγκροτείται ειδική επιστημονική επιτροπή με στόχο την επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων στην κατεύθυνση της διεύρυνσής του.

* Καταργείται η αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.

* Συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ειδικά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία θα ξεκινήσουν ελέγχους σε περιοχές και κλάδους όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης απασχόλησης και εισφοροδιαφυγής.

* Θεσπίζεται η συμμετοχή στο Δ.Σ. του ΙΚΑ, εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ και της ΑΓΣΣΕ και κατά συνέπεια αυξάνονται τα μέλη του κατά δύο (από 15 σε 17).

* Προβλέπεται στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, παράταση του δικαιώματος της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ένα εξάμηνο, της χορήγησης του προνοιακού επιδόματος και πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

* Τέλος παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου ασφάλισης του χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εξέτισαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας αντιρρησίες συνείδησης.

Σχετικές ειδήσεις