ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τη Γενεύη... στη Βουλή!

Από τη Γενεύη... στη Βουλή!

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και θέματα που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το Γενικό Διευθυντή του ILO, Guy Ryder.

ΕΚΤΟΣ... ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΤΟ ILO ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης βρίσκεται από χθες (08/06/2015) στη Γενεύη, έδρα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη και τον γενικό γραμματέα Γ. Ρωμανιά και θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην Ολομέλεια της 104ης ετήσιας Γενικής Διάσκεψης της ILO.

Στη συνάντηση με τον Guy Ryder εκτός από τα εργασιακά θέματα, και πιο συγκεκριμένα το θέμα του νομοσχεδίου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αναμένεται να συζητηθεί και η προώθηση μελετών για τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αναφορικά με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Κατατίθεται το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά και τις συναντήσεις στη Γενεύη είναι έτοιμη ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί την μεθαύριο Πέμπτη (εκτός... συγκλονιστικού διαπραγματευτικού απροόπτου, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου), ενώ πιθανότατα στο εν λόγω νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και η διάταξη για αναστολή εφαρμογής της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" στις επικουρικές συνάξεις που περιλαμβάνεται στο email Χαρδούβελη.

Ομόφωνη στήριξη UNI σε Συμβάσεις και Μισθό

Την πλήρη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εξέφρασε ομόφωνα με ψηφισμά της η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική οργάνωση στο Εμπόριο (UNI Europa Commerce) στην οποία συμμετέχουν 31 εθνικά συνδικάτα από 23 χώρες.

Η UNI στο ψήφισμα της αναφέρεται στην πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), εκφράζει τη στήριξή της στη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τα παραπάνω ζητήματα και επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η συμμόρφωση της χώρας με τα διεθνή εργασιακά πρότυπα.

Σημειώνεται ότι, η UNI είναι παγκοσμίως μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπροσωπώντας 900 συνδικάτα-μέλη από όλο τον κόσμο με πάνω από 20 εκατ. εργαζόμενους. Στην Ευρώπη, η UNI Europa έχει 320 συνδικάτα-μέλη με 7 εκατ. εργαζόμενους.

«Όχι» ψαλίδι στις πρόωρες

«Όχι» σε άμεση περικοπή των πρόωρων συντάξεων, λέει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή δημοσιεύματα και διευκρινίζει:

"Η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί, θα σεβαστεί τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και των μητέρων ΑμεΑ".

Έχει καταστεί σαφές, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου, ότι "η πρόταση των πιστωτών για άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου φέτος είναι απορριπτέα, καθώς δεν συνάδει με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και θίγει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν – ήδη- εξουθενωθεί από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων".

Χθες ο Π.Σκουρλέτης αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης προς μισθωτούς και συνταξιούχους στο τέλος Ιουνίου σε συνδυασμό με το σύνολο των δόσεων που θα πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ τόνισε ότι "θα βγουν οι συντάξεις όπως έχουμε πει πρώτα από όλα και από εκεί και πέρα και με τη συμφωνία που θα έχει γίνει θα προσεγγίσουμε και το θέμα των υποχρεώσεων διότι μπορεί μέχρι τότε να έχει υπάρξει μια συμφωνία".

Σχετικές ειδήσεις