ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Rob Hetherington: Η Ελλάδα είναι πιο σημαντική από το μέγεθός της

Rob Hetherington: Η Ελλάδα είναι πιο σημαντική από το μέγεθός της

Ο Rob Hetherington είναι ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών SAP στην περιοχή της ΕΜΕΑ. Από αυτή τη θέση είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις της SAP και των επιχειρήσεων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αξιοποιώντας το σύνολο των λύσεων της βιομηχανίας εξειδικευμένων λύσεων, τις δυνατότητες εξυπηρέτησης και συντήρησης της SAP για την παροχή επιχειρηματικής αξίας και καινοτομίας στους πελάτες της SAP.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Βρέθηκε στην Αθήνα για το Ετήσιο Συνέδριο της SAP και μίλησε αποκλειστικά στο newsbomb, για τις προκλήσεις της σημερινής συγκυρίας και τον τρόπο που η SAP επιλέγει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα: Ως μια χώρα πιο σημαντική από το μέγεθός της.

Πώς αντιμετωπίζετε τη σημερινή οικονομική συγκυρία; Έχει επηρεαστεί η δραστηριότητά σας;

Άσχετα με το τι μπορεί να συμβεί σε μακροοικονομικό επίπεδο η ελληνική οικονομία θα συνεχίζει να χρειάζεται τράπεζες, που θα είναι ασφαλείς, και με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και καινοτόμες, ικανές να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες. Ο τομέας των τραπεζών είναι στενά συνδεδεμένος με την τεχνολογία, την χρειάζεται.
Η σημερινή οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες της και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοήσουμε τους πελάτες μας να τις ξεπεράσουν. Εμείς μένουμε εδώ τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Σήμερα όμως οι υπηρεσίες της SAP μήπως γίνονται περισσότερο πολυτέλεια παρά ανάγκη;

Όπως όλοι οι τομείς έτσι και εμείς επηρεαστήκαμε από την κρίση αφού οι πελάτες μας επενδύουν και δαπανούν λιγότερο σήμερα αναγκαστικά. Όμως έτσι γίνεται, υπάρχουν κύκλοι στην οικονομία και το ξέρουμε καλά αυτό.

Η τεχνολογία δεν είναι πια πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Και σήμερα μπορεί να βοηθήσει τη μείωση κόστους, και την εφαρμογή πιο εξελιγμένων διαδικασιών με καινοτόμες πλατφόρμες που γλιτώνουν κόστη και χρόνο. Η τεχνολογία έχει πολλά να δώσει και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όμως από την άλλη είναι απόλυτα κατανοητό, ακόμη κι αν οι ανάγκες είναι υψηλές, οι εταιρείες να διστάζουν να ξοδέψουν ή να επενδύουν λιγότερα. Αυτή η προσπάθεια είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ.

Υπάρχουν νέες ανάγκες και οι παλιές τεχνολογίες δεν αρκούν να τις καλύψουν. Ζούμε το πέρασμα στον ψηφιακό κόσμο και η προσαρμογή σε αυτόν δημιουργεί νέες δυνατότητες. Η SAP στέκεται στο πλευρό των εταιρειών για να πραγματοποιήσουν αυτό το πέρασμα και να επωφεληθούν από την νέα ψηφιακή εποχή.

Με τις τιμές σας τι γίνεται, είναι προσαρμοσμένες στη σημερινή συγκυρία;

Οι τιμές μας είναι διαφορετικές σε κάθε αγορές και το επιχειρηματικό μοντέλο της SAP είναι πολύ ισχυρό σε τοπικό επίπεδο γιατί βασίζεται στην καλή προσαρμογή στις ανάγκες της κάθε αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό τόσο τα προϊόντα όσο και οι τιμές είναι διαφορετικές από αγορά σε αγορά.

Σε ποιες αγορές έχετε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη;

Οι αγορές στις οποίες είχαμε μεγάλη αύξηση πρόσφατα είναι η σκανδιναβικές αγορές, και γενικότερα αγορές στις οποίες είχαμε μικρή παρουσία μέχρι σήμερα. Οι αγορές της Μέσης Ανατολής και οι αναπτυσσόμενες αγορές αποτελούν αγορές που έχουν ευκαιρία ανάπτυξης για μας.

Η Ελλάδα ήταν πάντα μια ιδιόμορφη και σημαντική αγορά, πάντα πιο σημαντική από το μέγεθός της. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της SAP είναι Έλληνες. Όταν κοιτάς μα αγορά δεν παίζει ρόλο μόνο το μέγεθός της, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά. Η ποιότητα της τοπικής εταιρείας, το ταλέντο των ανθρώπων η σχέση με τους πελάτες, και συνολικά η ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντική για μας.

Με δεδομένη τη σημερινή πολιτικοοικονομική συγκυρία της χώρας, κάνετε μια πρόβλεψη; Πώς μπορεί αν εξελιχθεί η σημερινή κατάσταση;

Νιώθω μεγάλη συμπάθεια γι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει προκληθεί πολύς πόνος σε πολλούς ανθρώπους. Η Ελλάδα έχει μια εκπληκτική ιστορία και έχει συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στον πολιτισμό παγκοσμίως. Αρκεί να αντικρίσεις την Ακρόπολη και το καταλαβαίνεις. Όμως σήμερα υπάρχουν κάποιες προκλήσεις, που για να ξεπεραστούν χρειάζεται προσπάθεια και χρόνος. Πιστεύω όμως ότι θα ξεπεραστούν, η Ελλάδα έχει το δυναμικό έχει τους τρόπους να προχωρήσει να αλλάξει ό,τι χρειάζεται, και αναμφίβολα η Ευρώπη τη χρειάζεται γιατί η Ελλάδα έχει μια θέση κλειδί στην περιοχή.
Είναι εύκολο να δεις το σημερινό πρόβλημα, να γίνει κανείς επικριτικός και να χάνει τη συνολική εικόνα. Όμως εγώ πιστεύω στην Ελλάδα, στις δυνατότητές της και στο μέλλον της, πιστεύω ό,τι έχει πολλά να δώσει.

Σχετικές ειδήσεις