ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Η μη καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα δεν συνιστά αθέτηση πληρωμών

S&P: Η μη καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα δεν συνιστά αθέτηση πληρωμών

Η μη καταβολή μιας πληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή άλλο επίσημο πιστωτή από την πλευρά της Ελλάδας δεν συνιστά αθέτηση πληρωμών για την Standard & Poor’s, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου.

«Υπό αυστηρή έννοια, ήδη χάσαμε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρέμερ, συμπληρώνοντας: «Αυτό δεν συνιστά για την S&P αθέτηση πληρωμών».

Ο Κρέμερ πρόσθεσε επίσης πως, καθώς η ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, ίσως είναι θέμα χρόνου, η χώρα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ομολογιούχους ή τις τράπεζες.

Αυτό είναι «ένα ακόμα σημάδι, μια ακόμα ένδειξη ότι η κατάσταση της ρευστότητας γίνεται ολοένα και περισσότερο μη διατηρήσιμη», υπογράμμισε ο Κράμερ και συμπλήρωσε: «Βάσει της τρέχουσας τάσης, ίσως είναι απλά θέμα χρόνου να βιώσουν και οι εμπορικοί πιστωτές μια αθέτηση πληρωμών».

Αφού ανέφερε δε ότι η «πραγματική προθεσμία» θα είναι τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υποστήριξε πως «εάν χάσουν αυτή την πληρωμή, εκτιμώ πως θα ήταν αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες (10/6), η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μετά τη μη καταβολή της πληρωμής προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει πως η τελευταία θέτει ως προτεραιότητα τις συντάξεις και άλλες εσωτερικές οικονομικές ανάγκες έναντι των προγραμματισμένων υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο Κρέμερ είπε επίσης ότι το δανειακό βάρος μπορεί να είναι υπέρογκο για την χώρα χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη.

«Δεν έχει μείνει τίποτα για να καταβληθούν οι πληρωμές του χρέους που έρχονται και μάλλον δεν έχουν μείνει αρκετά για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι» είπε ο Κρέμερ. «Έχει πλέον ξυστεί και ο πάτος του βαρελιού», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις