ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας

Αγώνας δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας

Ανεβαίνουν και πάλι οι ρυθμοί ενόψει της σύγκλησης του Eurogroup την Πέμπτη 18 Ιουνίου, μετά το «φρενάρισμα» στις συνομιλίες Αθήνας και πιστωτών, την περασμένη Κυριακή 14/06.

Το θέμα της Ελλάδας αναμένεται ότι θα τεθεί επί τάπητος στην πενταμερή συνάντηση που γίνεται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Επίσημο θέμα της συνεδρίασης είναι η ευρωζώνη, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί στο «μενού» και το ελληνικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή… ξαναπιάνει δουλειά και το το EuroWorking Group το οποίο θα ενημερωθεί για τα όσα διημείφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κατάσταση ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Πιθανό σενάριο η σύγκληση Συνόδου Κορυφής

Τα σενάρια για σύγκληση εκτάκτως μιας Συνόδου Κορυφής «φουντώνουν» τις τελευταίες ώρες, κυρίως με πληροφορίες από το Βερολίνο και τα γερμανικά ΜΜΕ. Εφόσον συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής, με πιθανότερη ημέρα την Παρασκευή 19 Ιουνίου, αποκλειστικό θέμα συζήτησης θα είναι το ελληνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί επιμένουν σε εξαντλητικά μέτρα και προτείνουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων να υιοθετηθεί άμεσα στοχεύοντας σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις ευρώ για την περίοδο 2016 και 2017.

Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί, όπως λένε οι θεσμοί, με τη δραστική περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ (έως το 2018) και άμεση αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (σ.σ. από 4% σε 6%).

Σχετικές ειδήσεις