ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για συμφωνία

Bundesbank: Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για συμφωνία

«Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για συμφωνία. Θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση προς ποια κατεύθυνση θέλει να οδηγήσει τη χώρα της», δήλωσε ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «La Stampa».

«Πέρα από τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε να μην στερηθούν νοήματος οι βάσεις της νομισματικής ένωσης, ως ένωσης σταθερότητας», προσθέτει ο διοικητής της Bundesbank. Εκτιμά, επίσης, ότι «αν οι συνομιλίες αποτύχουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει παρά να βγάλει τα συμπεράσματά της».

Κατά τη γνώμη του επικεφαλής της Τράπεζας της Γερμανίας, «καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η γρήγορη επίτευξη της δημοσιοοικονομικής σταθερότητας και η συνδεδεμένη με αυτήν διαρκής μείωσή του».

Σε ερώτηση της La Stampa αν είναι δυνατόν η Ελλάδα να πτωχεύσει, αλλά να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο Βάιντμαν απαντά ότι «ο μη σεβασμός των συμφωνιών και το πάγωμα των πληρωμών προς τους δανειστές ή την ΕΚΤ θα επέφερε συνέπειες που δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν» και για τον λόγο αυτό «η ευθύνη για την παραμονή στην ζώνη του Ευρώ είναι αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο διοικητής της Bundesbank, τέλος, θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία απέχει πολύ από εκείνη της Ελλάδας, ότι το καλύτερο για την νομισματική ένωση και την Ελλάδα, «θα ήταν μια κυβέρνηση διατεθειμένη να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με την βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων» και ότι «το μέλλον του Ευρώ δεν είναι συνδεδεμένο με τις εξελίξεις που θα έχουμε στην Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις