ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Όλο το παρασκήνιο πίσω από τις δηλώσεις των υπ. Οικονομικών

Eurogroup: Όλο το παρασκήνιο πίσω από τις δηλώσεις των υπ. Οικονομικών

Πριν ακόμα μπουν στο Eurogroup, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών υποβάθμισαν τη σημασία της σύσκεψης κατεβάζοντας τον πήχη για μια ενδεχόμενη συμφωνία, πετώντας παράλληλα το μπαλάκι των ευθυνών στην Ελλάδα.

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι τόσο το «τι θα ειπωθεί μέσα στη σύσκεψη;», όσο το «τι θα γίνει την επόμενη ημέρα;».

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εις την οποία θα ληφθεί επιτέλους μια πολιτική απόφαση για το ελληνικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά, από τις σημερινές τους δηλώσεις, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν φαίνονται να ποντάρουν σε κάτι τέτοιο. Ίσως το μόνο θετικό σημείο είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει ο Αλέξης Τσίπρας και το ενδεχόμενο να συναντηθεί το Σαββατοκύριακο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Eurogroup - Σόιμπλε: Αν δεν υπάρξουν προτάσεις, δεν υπάρχει κάτι για να συζητήσουμε

Η όποια κίνηση θα πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Περιμένουμε να δούμε αν θα προκύψει κάτι από την πλευρά της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε «υπάρχει πρόγραμμα από τις 20 Φεβρουαρίου και βάσει αυτού προσπαθούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα».
Πετώντας τη μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε: «Η όποια κίνηση θα έρθει από την πλευρά της Ελλάδας. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν. Όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία».

«Έχουμε επιδείξει αλληλεγγύη» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε «Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πράξη κάτι από όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί».

«Οι σύνεδροι είναι εδώ για να συζητήσουμε. Αν όμως δεν υπάρξουν προτάσεις, δεν υπάρχει κάτι για να συζητήσουμε», κατέληξε, μεταφέροντας τη γνωστή γραμμή του Βερολίνου.

Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: Αποστολή μας να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά

Το «μπαλάκι» στην Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας πετάει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν από το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Στην πρόταση που έχουν υποβάλλει οι θεσμοί υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις, τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί, δήλωσε χαρακτηριστικά, εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Αποστολή μας σήμερα είναι να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά σήμερα, αν και δεν είμαι σίγουρος πως θα σημειωθεί η πρόοδος, στην οποία ελπίζω, πρόσθεσε.

Eurogroup- Λαγκάρντ: Υπάρχει δυνατότητα για ευελιξία

Ευθύνη του ΔΝΤ είναι να υπάρχει αξιόπιστο και ευέλικτο πρόγραμμα, υπογράμμισε η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Είμαστε πανέτοιμοι για συζήτηση, είμαστε πάντα έτοιμοι να δουλέψουμε. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα», είπε η κυρία Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ευελιξία, τόνισε: «Αν υπάρχουν καλές προτάσεις που θα επιφέρουν απτές λύσεις, είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε».

Eurogroup – Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε απελπισμένα μία συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μία λύση είναι απαραίτητη τόσο για την Ελλάδα όσο και για το ευρύτερο εγχείρημα της Ευρωζώνης».

«Ας αρχίσουμε να εξετάζουμε προτάσεις. Είμαστε φάση εξεύρεσης λύσης, κάτι που κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο, εξαρτάται από τους Έλληνες αν θα το εφαρμόσουν. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», είπε μεταξύ άλλων ο Πιερ Μοσκοβισί.
Σε μία αποστροφή του λόγου δε, αστειευόμενος με αφορμή την επέτειο της μάχης του Βατερλώ, τόνισε πως ελπίζει να αποφευχθεί ένα νέο Βατερλώ.

Eurogroup - Βαρουφάκης: Στόχος μία αποτελεσματική συναίνεση

«Στόχος μας σήμερα είναι να υπάρξει μία αποτελεσματική συναίνεση», ανέφερε, προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε παλαιότερη τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ότι «το ευρώ για να επιτύχει, χρειάζεται να επιτύχει παντού».


Eurogroup-Σαπέν: Υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης - Ας μην μιλάμε μόνο για μεγάλες διαφορές

Την εκτίμηση ότι υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους θεσμούς, καθώς και από την ελληνική πλευρά εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σαπέν υπογράμμισε πως δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για μεγάλες διαφορές, διευκρινίζοντας ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν, προκειμένου να βρεθεί μία επωφελής λύση, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Eurogroup - Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε κόστος

Ή θα φτάσουμε σε συμφωνία ή σε Plan B που σημαίνει χρεοκοπία, τόνισε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Πρέπει να διατηρήσουμε σταθερό το νόμισμά μας και να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Στουμπ, συμπληρώνοντας όμως ότι «δεν μπορούμε να το κάνουμε με κάθε κόστος».
Στην αρχή υπήρχε μεγαλύτερη συμπάθεια για την Ελλάδα, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες αυτή έχει εξασθενήσει, δήλωσε επίσης.

Eurogroup – Σέλινγκ: Η υπομονή μου με τους Έλληνες εξαντλείται

Με σκληρή γλώσσα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση μίλησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο κ. Σέλινγκ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η υπομονή του με τους Έλληνες εξαντλείται. «Αν η Ελλάδα δεν έχει κάτι νέο να παρουσιάσει τότε θα είναι μία σύντομη συνάντηση» δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενο Grexit, απάντησε πως η Ευρώπη θα μπορούσε να επιβιώσει. Ωστόσο, όπως εκτίμησε το Grexit θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα.

Eurogroup-YΠΟΙΚ Ιταλίας: Αναμένω να ακούσω τι έχει να πει ο Βαρουφάκης

Τις προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη αναμένει ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Ακούω πάντα με πολύ ενδιαφέρον τον κ.Βαρουφάκη και για αυτό θα περιμένω και σήμερα να ακούσω τι έχει να πει», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο, ο κ. Πάντοαν αρνήθηκε να σχολιάσει το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Eurogroup - Ντε Γκίντος: Ελπίζω η Ελλάδα να παρουσιάσει μια αντιπρόταση και να συμφωνίσουμε

Την ελπίδα για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup εξέφρασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

«Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και μία αντιπρόταση ώστε να σημειωθεί μία συμφωνία. Περιμένουμε από τον Βαρουφάκη να μας πει τι πιστεύει για την πρόταση των τριών θεσμών. Η πρόταση είναι έξυπνη, γενναιόδωρη και περιέχει αρκετή ευελιξία», σημείωσε προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών ο κ. Ντε Γκίντος.

Eurogroup - Νούναν: Δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα

«Δεν υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα σήμερα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ξεκαθαρίζοντας πως «υπάρχει ακόμη χρόνος και χώρος για μία συμφωνία».

Ο Μάικλ Νούναν υπογράμμισε πως «δε θα έπρεπε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα είναι προκαταρκτικές.

Δήλωσε ακόμη πως δεν πιστεύει πως θα υπάρξει διάχυση της κρίσης, στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, τονίζοντας πως «μία κακή συμφωνία θα είναι χειρότερη από ανυπαρξία συμφωνίας».

Σχετικές ειδήσεις