ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ για γερά νεύρα - Νέο Eurogroup το Σάββατο

Θρίλερ για γερά νεύρα - Νέο Eurogroup το Σάββατο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4:30μμ ώρα Ελλάδας, η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση που είχε αρχίσει αργά το μεσημέρι, διεκόπη ξαφνικά και μετά από «θρίλερ» τουλάχιστον μισής ώρας με αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η συνεδρίαση ή όχι, τελικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε ότι οι εργασίες των υπουργών της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκαν και θα ενημερωθούν οι ηγέτες της ΕΕ.

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Οι πόρτες είναι ακόμη ανοιχτές για τους Έλληνες να δεχτούν τις προτάσεις των πιστωτών».

Το Eurogroup αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου το Σάββατο 27 Ιουνίου.

Μέρκελ: Να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

Επίτευξη συμφωνίας ως και τη Δευτέρα, πριν το άνοιγμα των αγορών , ζήτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλώντας στη Σύνοδο του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος, σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο αξιωματούχους οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση, η ίδια φέρεται να είπε ότι η Γερμανία «δεν εκβιάζεται από την Ελλάδα».

Όπως όλα δείχουν, οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντείνονται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν τη χώρα μας να επανέλθει με «καλύτερες» προτάσεις.

Είναι προφανές πως οι εταίροι διατηρούν αδιάλλακτη και σκληρή στάση εναντίον της Ελλάδας, με εξαίρεση τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται πως οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τίποτα, παρότι σε μια διαπραγμάτευση και δίνεις και παίρνεις,

Παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης που δέχτηκε να πάρει σκληρά μέτρα, οι πιστωτές φαίνεται πως δεν ικανοποιούνται, ζητώντας ακόμα πιο βάρβαρες και αντιλαϊκές παρεμβάσεις που θα πλήξουν κυρίως τη μεσαία τάξη.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, ωστόσο αν οι εταίροι συνεχίσουν να διατηρούν αυτή τη στάση κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup άρχισε σε πολωμένο κλίμα, με καθυστέρηση τουλάχιστον μισής ώρας και αφού είχαν προηγηθεί απειλές για «τελεσίγραφα» από την πλευρά των πιστωτών.

Η πρόταση που έστειλαν τελικά οι θεσμοί στο Eurogroup, έκτασης εννέα σελίδων, την οποία μάλιστα δημοσίευσαν οι Financial Times, έχει μικρές διαφορές από την αντιπρόταση που είχαν στείλει οι θεσμοί και απέρριψε η Αθήνα την Τρίτη (23/06/2015).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο των θεσμών ήταν ένα «πρόπλασμα» συζήτησης ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος σύγκλισης με την ελληνική πλευρά.

Στη νέα πρόταση οι δανειστές περιέλαβαν και τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.ά.) στον συντελεστή 13%, μαζί με την ενέργεια και το νερό. Στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).
Ωστόσο μεταφέρουν στον υψηλότερο συντελεστή 23% και τα ξενοδοχεία εκτός από τα εστιατόρια και τα κέτερινγκ.

Στον συντελεστή 6%, με βάση την πρόταση αυτή, παραμένουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
Πρότειναν επίσης κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται σε αυτούς τους συντελεστές στο τέλος του 2016.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση, ενώ οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup.

Σύνοδος Κορυφής-Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Μετά τις προτάσεις που καταθέσαμε είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση».

Σύνοδος Κορυφής-Μέρκελ: Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος

Αντίθετα, τον προβληματισμό της για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις», σημείωσε η κ. Μέρκελ επισημαίνοντας την ανάγκη «η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους θεσμούς. Μάλλον κάνουμε πισωγυρίσματα παρά προοδεύουμε».

Αναφορικά με το κεντρικό θέμα της Συνόδου, το μεταναστευτικό, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ των χωρών.
«Εδώ και τώρα πρέπει να βρούμε λύσεις για το μεταναστευτικό που θα διαρκούν σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με τον Guardian η κ. Μέρκελ δεν συμμερίζεται την άποψη του κ. Τουσκ ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ευτυχή κατάληξη.

Σχετικές ειδήσεις