ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Σενάρια για capital controls και μέτρα προφύλαξης του οικονομικού συστήματος

Eurogroup: Σενάρια για capital controls και μέτρα προφύλαξης του οικονομικού συστήματος

Μέτρα προφύλαξης τόσο του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος, όσο και της Ελλάδας, έπεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του σημερινού (27/7) Eurogroup.

Η Ευρωζώνη επιδιώκει απομόνωση και μη διάσωση του ελληνικού προβλήματος, με αποτέλεσμα οι 18 υπουργοί Οικονομικών να διερευνούν δέσμη μέτρων, η οποία θα κινηθεί σε τέσσερις κατευθύνσεις:

- Επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων με τον καθορισμό ημερησίων ορίων συναλλαγών για όλους τους καταθέτες. Η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη έχει επεξεργαστεί σενάρια για την επιβολή capital controls. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές για επτά ημέρες. Στο διάστημα αυτό, οι πελάτες δεν θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα και συνεπώς στις θυρίδες η εξυπηρέτηση θα γίνεται μέσω των ΑΤΜ με ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ.

- Αποκλεισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών TARGET. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος γίνονται όλες οι πληρωμές από τράπεζα σε τράπεζα. Με τον αποκλεισμό από το TARGET δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν πληρωμές. Εκτιμάται επίσης ότι η καραντίνα του τραπεζικού συστήματος με την αποβολή από το TARGET θα διαρκέσει το πολύ μια εβδομάδα. Στη συνέχεια θα αποκατασταθεί προκειμένου να αρχίσουν σταδιακά οι πληρωμές ώστε να αρχίσει η επιστροφή στην ομαλότητα.

- Σειρά μέτρων προστασίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωζώνης, όχι όμως της Ελλάδας από τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, Η ΕΚΤ θα παρέχει χωρίς όρια ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να ελεγχθούν οι πιέσεις που θα δημιουργήσει η αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει τους πιστωτές. Ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στο πλαίσια της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να ενισχύσει τα επίπεδα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

- Μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί στη δίνη μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης. Η Ευρωζώνη θα διαθέσει κονδύλια για να εξασφαλιστεί η κάλυψη βασικών αναγκών και να μην επικρατήσει χάος.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις