ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Κρίσιμη σύσκεψη για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

ΕΚΤ: Κρίσιμη σύσκεψη για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

Στους ρυθμούς της ΕΚΤ, η κρισιμότερη τηλεδιάσκεψη της οποίας, όσον αφορά στη ρευστότητα των τραπεζών, είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, κινείται η ελληνική οικονομία τις τελευταίες ώρες - Μονόδρομος και υποχρέωση η στήριξη της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκονται και οι τραπεζίτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς έχουν προγραμματίσει για σήμερα (πιθανότατα πριν την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ), συνάντηση, προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.

Μετά την απόφαση, μάλιστα, από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με το διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και φέρει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Παράλληλα, ο πανικός που προκάλεσαν ελληνικά και ξένα Μέσα, μέσω… τρομολαγνείας, «στράγγιξε» τα ATMs όλης της χώρας, καθώς σχηματίστηκαν ουρές για ανάληψη μετρητών, με αποτέλεσμα να χρειαστεί συνεχής ανατροφοδότηση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι, μόλις χθες, οι εκροές έφθασαν το 1 δισ.!

Αν και υπάρχει πάντως αυξημένος προβληματισμός, οι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία ενόψει και των αποφάσεων από πλευράς ΕΚΤ που θα κρίνουν και το εάν οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα το πρωί.

Τα πιθανότερα σενάρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ είναι δύο:

- Το πρώτο θέλει την ΕΚΤ να μην κλείνει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα και την Τρίτη, απαιτώντας ωστόσο να επιβληθούν capital controls ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η εκροή κεφαλαίων. Να παρέχει δηλαδή στις τράπεζες τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου όμως να καλύπτονται (έναντι των καταθετών) συγκεκριμένα ημερήσια όρια αναλήψεων (π.χ. τα 300 ευρώ ανά συναλλαγή). Μια τέτοια απόφαση θα διατηρήσει στην εντατική, αλλά ζωντανό το τραπεζικό σύστημα έως την Τετάρτη, όταν και λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.

- Βάσει του δεύτερου σεναρίου, οι τράπεζες δεν ανοίγουν καθόλου τη Δευτέρα. Στην περίπτωση που υπάρξει τέτοια υπουργική απόφαση, τότε σήμερα θα πρέπει να συνεδριάσουν και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών για να λάβουν την εξουσιοδότηση ώστε να μην ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα.

Δεν πρέπει ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ακόμα και αν οι τράπεζες ανοίξουν τη Δευτέρα, λόγω της έντονης και αδικαιολόγητης ανησυχίας που έχουν εμφυσήσει στον κόσμο, να υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά μέσα στην ημέρα και πριν τη λήξη του ωραρίου των συναλλαγών με το κοινό, καθώς ίσως και να μην διαθέτουν επαρκή μετρητά να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για το τραπεζικό σύστημα…

Τότε σύμφωνα με τη νομοθεσία, η τράπεζα που θα περιέλθει σε τόσο δεινή θέση θα αναγκαστεί να κουρέψει τις καταθέσεις στο ποσοστό που είναι αναγκαίο για να καλυφθεί η «τρύπα».

Όπως και να έχει, ο Μάριο Ντράγκι και ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οφείλουν να επιβεβαιώσουν ότι λαμβάνουν αποφάσεις προς όφελος και μόνο της Ευρώπης, δρώντας ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά «όργανα της… τάξης» (βλέπε Eurogroup) που θέλουν την Ελλάδα δέσμια των συμφερόντων τους και αδιαφορούν για την αξιοπρεπή διαβίωση του περήφανου ελληνικού λαού. Εξάλλου η ΕΚΤ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοδομήματος της Ευρωζώνης, προκαλώντας ντόμινο σφοδρών οικονομικών αναταράξεων και καταστροφικών συνεπειών σε όλα τα μέλη της και συμβάλλοντας στην εξάπλωση της κρίσης, με μια απόφαση βάσει της οποίας δεν θα στηρίξει οικονομικά τη χώρα μας. Ως εκ τούτου είναι όχι μόνο υποχρέωσή της, αλλά και μονόδρομος να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, την ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φαίνεται να της γυρνούν ανερυθρίαστα την πλάτη.

Τι θα γίνει με το χρηματιστήριο

Η τελική απόφαση για το αν τη Δευτέρα το πρωί ανοίξουν κανονικά το Χρηματιστήριο Αθηνών και η αγορά ομολόγων στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Σε περίπτωση πάντως που οι τράπεζες είναι αύριο (29/9) κλειστές, θα υπάρχει πρόβλημα στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η αργία των τραπεζών θα επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σε περίπτωση επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και περιορισμών εξετάζονται διάφορα σενάρια, ενώ η απόφαση θα ληφθεί την Κυριακή. Το πιθανότερο με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι το Χρηματιστήριο να λειτουργήσει ακόμα και αν επιβληθούν capital controls, εφόσον βέβαια η ΕΚΤ διαβεβαιώσει ότι θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση προς το τραπεζικό σύστημα και συνεχίσει την παροχή ρευστότητας μέσω ELA…

Σχετικές ειδήσεις