ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EE: «Δικαιολογημένα, εκ πρώτης όψεως» τα «προσωρινά» μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων

EE: «Δικαιολογημένα, εκ πρώτης όψεως» τα «προσωρινά» μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί «δικαιολογημένα, εκ πρώτης όψεως», τα «προσωρινά» περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι ελληνικές αρχές στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της Ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, Τζόναθαν Χιλ σχετικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων από τις ελληνικές αρχές έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές την Κυριακή το βράδυ και έχουν δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα όσον αφορά τις κινήσεις κεφαλαίων, τα οποία δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέτρα μπορούν επίσης να εισαχθούν για άλλους επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος. Αυτές οι εξαιρέσεις επί της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, καθώς επίσης θα πρέπει να είναι κατάλληλες και αναλογικές, υπό το πρίσμα του στόχου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων θα πρέπει να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και με σκοπό να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή προέβη σε άμεση, προκαταρκτική αξιολόγηση των ελληνικών μέτρων που εισάγουν αυτούς τους περιορισμούς κεφαλαίων και τα βρίσκει να είναι, εκ πρώτης όψεως, δικαιολογημένα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα σημαντικού δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που φαίνεται να δικαιολογούν την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι η κύρια και άμεση πρόκληση για τη χώρα.

Ενώ τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα φαίνονται αναγκαία και αναλογικά αυτή τη στιγμή, η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, θα πρέπει, ωστόσο, να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της Ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις κινήσεις κεφαλαίων.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με τις τεχνικές πτυχές αυτού του έργου.»

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων