ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls - Στρατούλης: «Κάνουμε οτιδήποτε ώστε να στηριχθούν οι συνταξιούχοι»

Capital controls - Στρατούλης: «Κάνουμε οτιδήποτε ώστε να στηριχθούν οι συνταξιούχοι»

«Εμείς δίνουμε τη μάχη για τους συνταξιούχους και όχι ο Γιούνκερ» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, διαβεβαιώνοντας ότι «κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να στηριχθούν οι συνταξιούχοι».

«Η προσπάθεια γίνεται για να ανοίξουν 1000 υποκαταστήματα αύριο, ώστε να καταβληθεί αφενός μεν μέρος των συντάξεων και αφετέρου ταυτόχρονα με το μέρος της σύνταξης το οποίο θα εισπράττουν να παίρνουν και κάρτα cash για να μπορούν με αυτή την κάρτα να ψωνίζουν και στα σούπερ μάρκετ, να παίρνουν βενζίνη ή οτιδήποτε άλλο παροχές χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν σε μετρητά» προσθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Στρατούλης σημειώνει ότι η κυβέρνηση έδωσε «μια μεγάλη μάχη χθες για το ΝΑΤ και το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το λύσαμε τώρα αν ακόμα δεν πιστώθηκαν οι λογαριασμοί για το ΤΑΠ-ΟΤΕ είναι θέμα ελάχιστων ωρών θα μπουν, όπως και τα χρήματα για τις συντάξεις της ΔΕΗ.

Στο ΙΚΑ έχουν μπει όλα, όπως γνωρίζετε, από την Παρασκευή. Ευτυχώς τα είχαμε βάλει δυόμιση μέρες μπροστά από την ημερομηνία και αύριο είναι να πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, που κάνουμε συνεχώς από το πρωί συνεννοήσεις με τις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Επομένως κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να στηριχθούν οι συνταξιούχοι.

Επίσης, το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι πρέπει να έχουν κατανόηση σ΄αυτές τις δυσκολίες αυτής της εβδομάδας οι συνταξιούχοι, γιατί η μάχη γίνεται κυρίως γι αυτούς, διότι η πρόταση την οποία έκαναν οι θεσμοί και επιβεβαίωσε χθες ο κ. Γιούνκερ αυτοδιαψευδόμενος , κυρίως χτυπάει τους συνταξιούχους».

Σε ερώτηση αν ψεύδεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο κ.Στρατούλης τονίζει: «Η πρόταση η οποία έχει γίνει την οποία απορρίψαμε και γι αυτό πάμε σε δημοψήφισμα λέει να μειωθούν οι κατώτερες συντάξεις κατά 40% , οι συντάξεις των 486 του ΙΚΑ και του ΟΓΑ , λένε να καταργηθεί το ΕΚΑΣ και λένε επίσης να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων και αγροτών κατά 40% εκτός από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που λένε να επιβληθεί, εκτός από τις μειώσεις κύριων συντάξεων που λένε να τηρηθούν οι μνημονιακοί νόμοι, εκτός από την αύξηση για υγειονομική περίθαλψη από 4 σε 2% επί της κύριας σύνταξης.

Όλο αυτό το πακέτο είναι ένα πακέτο φτωχοποίησης των συνταξιούχων. Θα οδηγήσει το 65% να είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 39% κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας. Να μην έχουν δηλαδή να ζήσουν και με αυτή την έννοια πρέπει να συμπαραταχθούν και τους καλούμε να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση, να μην περάσει αυτή η νέα κοινωνική λεηλασία των συντάξεων και των συνταξιούχων να μην τους ρίξουν στον κοινωνικό καιάδα».

«Η απάντηση είναι μία» σημειώνει ο κ.Στρατούλης: «Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβούμαστε ο ελληνικός λαός έχει σταθεί μπροστά και σε πολυβόλα και σε κανόνια για να υπερασπίσει τη λευτεριά της πατρίδας και τη δημοκρατία και έτσι θα κάνει και τώρα με ένα περήφανο υπερπλειοψηφικό ΟΧΙ να δώσει μια ισχυρή απάντηση σε όλα αυτά τα τελεσίγραφα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, ο κ.Στρατούλης τονίζει: «Είναι αυτονόητο ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την ψήφο του, θα αναλάβει τις ευθύνες του για το ποιες πολιτικές προτιμά και ταυτόχρονα και το ποιους πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις να του επιβάλουν αυτές τις πολιτικές. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε Αριστερά , έχουμε αξιοπρέπεια, έχουμε αρχές, έχουμε αξίες, έχουμε πρόγραμμα και με βάση αυτό θα παραιτηθούμε και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μετά φυσικά από εκλογές. Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε παντός καιρού όπως είπε και ο πρωθυπουργός».

Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ υπάρχει μεγάλη αγωνία στους συνταξιούχους για τις συντάξεις τους. Ανοίγουν βέβαια 850 υποκαταστήματα, αλλά ακόμα τα προβλήματα παραμένουν. Τι έχετε να πείτε στους συνταξιούχους;

Απάντηση: Η προσπάθεια γίνεται για να ανοίξουν 1000 υποκαταστήματα αύριο ώστε να καταβληθεί αφενός μεν μέρος των συντάξεων και αφετέρου ταυτόχρονα με το μέρος της σύνταξης το οποίο θα εισπράττουν να παίρνουν και κάρτα cash για να μπορούν με αυτή την κάρτα να ψωνίζουν και στα σούπερ μάρκετ, να παίρνουν βενζίνη ή οποιεσδήποτε άλλες παροχές χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν σε μετρητά. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη χθες για το ΝΑΤ και το ΤΑΠ-ΟΤΕ , το λύσαμε. Τώρα αν ακόμα δεν πιστώθηκαν οι λογαριασμοί για το ΤΑΠ-ΟΤΕ, είναι θέμα ελάχιστων ωρών θα μπουν σε λίγο, σε λίγα λεπτα και τα χρήματα για τις συντάξεις της ΔΕΗ. Το ΙΚΑ έχουν μπει όλα όπως γνωρίζετε από την Παρασκευή. Ευτυχώς τα είχαμε βάλει δυόμιση μέρες μπροστά από την ημερομηνία και αύριο είναι να πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που κάνουμε συνεχώς από το πρωί συνεννοήσεις με τις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Επομένως κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να στηριχθούν οι συνταξιούχοι . Επίσης το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι γνωρίζουν πρέπει να έχουν κατανόηση σ΄αυτές τις δυσκολίες αυτής της εβδομάδας οι συνταξιούχοι γιατί η μάχη γίνεται κυρίως γι αυτούς, διότι η πρόταση την οποία έκαναν οι θεσμοί και επιβεβαίωσε χθες ο κ. Γιούνκερ αυτοδιαψευδόμενος, κυρίως χτυπάει τους συνταξιούχους.

Ερώτηση: Λέτε ότι ο κ. Γιούνκερ είπε ψέμματα;

Απάντηση: Η πρόταση, η οποία έχει γίνει και την οποία απορρίψαμε και γι αυτό πάμε σε δημοψήφισμα, λέει να μειωθούν οι κατώτερες συντάξεις κατά 40% , οι συντάξεις των 486 του ΙΚΑ και του ΟΓΑ , λένε να καταργηθεί το ΕΚΑΣ και λένε επίσης να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων και αγροτών κατά 40% εκτός από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που λένε να επιβληθεί , εκτός από τις μειώσεις κύριων συντάξεων που λένε να τηρηθούν οι μνημονιακοί νόμοι, εκτός από την αύξηση για υγειονομική περίθαλψη από 4 σε 2% επί της κύριας σύνταξης. Όλο αυτό το πακέτο είναι ένα πακέτο φτωχοποίησης των συνταξιούχων. Θα οδηγήσει το 65% να είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 39% κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας, να μην έχουν δηλαδή να ζήσουν και με αυτή την έννοια πρέπει να συμπαραταχθούν και τους καλούμε να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση, να μην περάσει αυτή η νέα κοινωνική λεηλασία των συντάξεων και των συνταξιούχων να μην τους ρίξουν στον κοινωνικό καιάδα.

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ ενόψει και του δημοψηφίσματος της Κυριακής το κλίμα που έχει διαμορφωθεί πόσο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης;

Απάντηση: Καταρχήν δημιουργείται ένα κλίμα που είναι απαράδεκτο από την εξωτερική τρόικα και από την εσωτερική τρόικα. Από την εξωτερική τρόικα οι παρεμβάσεις Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ για να υποδείξουν στον ελληνικό λαό τι ακριβώς να ψηφίσει είναι παρεμβάσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες ηθικά και πολιτικά και αισθητικά . Είναι παρεμβάσεις με τις οποίες επιβεβαιώνεται ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν την πατρίδα μας σαν προτεκτοράτο, σαν μπανανία και σαν αποικία τους , σαν νεοαποικία τους, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Το δεύτερο είναι ότι επειδή δεν μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους με τανκς όπως έγινε στη Χιλή, προσπαθούν να επιβάλουν τις θρασύτατες απαιτήσεις τους με οικονομική ασφυξία .Μας είχαν με οικονομική ασφυξία πέντε μήνες, τώρα μας οδήγησαν και σε κλείσιμο των τραπεζών προκειμένου να μας επιβάλουν τη θέλησή τους και να ηττηθεί ο ελληνικός λαός. Η απάντηση είναι μία : Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβούμαστε ο ελληνικός λαός έχει σταθεί μπροστά και σε πολυβόλα και σε κανόνια για να υπερασπίσει τη λευτεριά της πατρίδας και τη δημοκρατία και έτσι θα κάνει και τώρα με ένα περήφανο υπερπλειοψηφικό ΟΧΙ να δώσει μια ισχυρή απάντηση σε όλα αυτά τα τελεσίγραφα.

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι εάν τελικά ο λαός αποδοκιμάσει την πρόταση της κυβέρνησης θα παραιτηθεί. Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Απάντηση: Αν ψηφίσει ο ελληνικός λαός ΝΑΙ είναι αυτονόητο ότι θα επιθυμεί να επανέλθει ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Θεοδωράκης, δεν ξέρω ποιοι άλλοι, που θέλουν να εφαρμόσουν το πακέτο το οποίο πρότειναν οι θεσμοί στην κυβέρνησή μας και το οποίο ως επαίσχυντο και καταστροφικό και ανθρωποκτόνο το απορρίψαμε. Δεν είναι δυνατόν εμείς να μπορέσουμε ή να θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο πακέτο, το οποίο οδηγεί σε παντοτινή σκλαβιά και το λαό μας και την πατρίδα μας και σε παντοτινή μέγγενη την οικονομία και την κοινωνία μας. Είναι αυτονόητο ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την ψήφο του θα αναλάβει τις ευθύνες του για το ποιες πολιτικές προτιμά και ταυτόχρονα και το ποιους πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις να του επιβάλουν αυτές τις πολιτικές. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε Αριστερά, έχουμε αξιοπρέπεια, έχουμε αρχές, έχουμε αξίες, έχουμε πρόγραμμα και με βάση αυτό θα παραιτηθούμε και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μετά φυσικά από εκλογές -γιατί δεν βγαίνει κυβέρνηση σε αυτή τη βουλή χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ που έχει 149 βουλευτές- η ιστορία θα προχωρήσει ανάλογα με τις αποφάσεις και με τη λαϊκή βούληση. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε παντός καιρού όπως είπε και ο πρωθυπουργός και τη μία να εξαγγέλλουμε προγράμματα κοινωνικά και προγράμματα κατάργησης των μνημονίων και την άλλη να εφαρμόζουμε μνημόνια. Τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να τα κάνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ CAPITALCONTROLS

Σχετικές ειδήσεις