ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EFSF: Ανακοίνωσε τη λήξη του προγράμματος διάσωσης - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

EFSF: Ανακοίνωσε τη λήξη του προγράμματος διάσωσης - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Τη λήξη του ελληνικού προγράμματος σήμερα τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με γραπτή δήλωσή του.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση: «Το πρόγραμμα ελληνικής βοήθειας του EFSF εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα. Ως εκ τούτου, η τελευταία δόση του δανείου του EFSF του 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και θα ακυρωθούν τα 10,9 δισ. του EFSF για την κάλυψη του κόστους της πιθανής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».

EFSF

Όπως εύγλωττα διερωτάται στο tweet του ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ «να υποθέσω πως δεν υφίσταται παράταση...;»

Spiegel copy

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα χωρίς μία διάδοχη συμφωνία και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο. Χάρη στις οικονομικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν με το πρόγραμμα του EFSF, η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο προς μία ισχυρή ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι πολλές θυσίες που έπρεπε να κάνουν οι Έλληνες είχαν αντίκρισμα. Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα. Η χώρα κατάφερε να έχει πρόσβαση ξανά στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είδε την υψηλή ανεργία της να μειώνεται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις έως το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχισθεί, εάν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός της Ευρωζώνης».

Σχετικές ειδήσεις