ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα 2015 - FAZ: «Δύο νομισματικές ενώσεις, το ίδιο λάθος»

Δημοψήφισμα 2015 - FAZ: «Δύο νομισματικές ενώσεις, το ίδιο λάθος»

Σε άρθρο σχόλιο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine συγκρίνει τις δύο νομισματικές ενώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αυτή της δυτικής με την ανατολική Γερμανία και την υιοθέτηση του ευρώ, επισημαίνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις έγιναν παρόμοια λάθη.

«Δύο νομισματικές ενώσεις, το ίδιο λάθος», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου της FAZ. Η εισαγωγή του γερμανικού μάρκου στην ανατολική Γερμανία και το ευρώ αποτελούν δύο νομισματικά σχέδια που προετοιμάστηκαν από τους πολιτικούς με ζήλο, παρά τις προειδοποιήσεις πολλών οικονομολόγων.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και ο υπουργός Οικονομικών του Τέο Βάιγκελ μπορούν να επαίρονται ότι στη διάρκεια της θητείας τους έθεσαν τα θεμέλια δύο νομισματικών ενώσεων.

Ο Βάιγκελ ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι τα έκανε όλα σωστά, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Όμως μετά την υιοθέτηση του ευρώ επικρατεί περισσότερη διχόνοια στην Ευρώπη σε σχέση με πριν, ενώ τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της.

Και στις δύο περιπτώσεις, του μάρκου και του ευρώ, οι πολιτικοί μέσα στον ενθουσιασμό τους επέλεξαν να μην ακούσουν τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, σημειώνει η FAZ.

Η ΕΕ δεν είναι μια ομοσπονδιακή ένωση, αλλά μια ένωση κρατών. Σε αυτή ζουν πολλοί, διαφορετικοί λαοί με ξεχωριστούς πολιτικούς, ήθη και παραδόσεις. Και επειδή η ευημερία στις λεγόμενες πλούσιες βόρειες χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί μετά την υιοθέτηση του ευρώ, σε σχέση για παράδειγμα με την Ελβετία ή τη Νορβηγία, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι διερωτώνται γιατί πρέπει να συνεισφέρουν για τα χρέη της Ελλάδας.

Όπως και ο Κολ, έτσι και η νυν καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ έχει δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορεί να τηρήσει, παρατηρεί η FAZ.

Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί στην περίπτωση της Ελλάδας έχει αποτύχει. Το χρέος της Αθήνας έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τα 48 στα 330 δισεκ. ευρώ, ενώ η ανεργία έχει διπλασιαστεί. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος και ζητούσαν συνεχώς αλληλεγγύη από τους εταίρους τους.

Αν η Μέρκελ συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί, τότε θα εξακολουθήσει να θέτει την πολιτική πάνω από τους νόμους. Σε τι κόσμο θα ζούμε όταν πλέον δεν θα ισχύουν οι κανόνες, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

Και όπως ναι μεν έχει πετύχει πολιτικά η ένωση της Γερμανίας, αλλά έχει αποτύχει οικονομικά, έτσι και η ευρωζώνη υποφέρει από τη λάθος οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ η σύγκλιση του επιπέδου ζωής που είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί είναι πιο μακριά από ποτέ, καταλήγει η FAZ. Πλέον έχει έρθει η ώρα οι «διασώστες του ευρώ» να αναρωτηθούν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τη νομισματική ένωση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων