ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Νέα επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 90,7 (από 91,4) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22/6.

«Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Είναι φανερό ότι η αβεβαιότητα η οποία κυριαρχούσε όλο τον προηγούμενο μήνα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και τις προσδοκίες. Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα» επισημαίνεται στην έρευνα.

Αναλυτικότερα:
- στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μειώνεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.
- στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση περιορίζονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά.
- στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει αποκλιμάκωση.
- στις κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, ενώ στην προβλεπόμενη απασχόληση σημειώνεται μικρή άνοδος στο αρνητικό ισοζύγιο.
- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται εκ νέου ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.
Ελαφρώς εξασθενημένο το οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο εξασθενεί σε σχέση με τον Μάιο, οριακά στην Ευρωζώνη και περισσότερο στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 0,3 μονάδες χαμηλότερα στην πρώτη περίπτωση και κατά 0,9 στη δεύτερη (στις 103,8 και τις 105,5 μονάδες αντίστοιχα), πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.
Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η οριακή επιδείνωση του δείκτη είναι αποτέλεσμα εν μέρει της αρνητικής μεταβολής των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία (-0,4) και περισσότερο εκείνης στο Λιανικό εμπόριο (-2,6). Αντίθετα, οι προσδοκίες ενισχύθηκαν στις Κατασκευές (+0,8) και παρέμειναν σταθερές στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται ελαφρά στην Ολλανδία (+0,4) και την Ιταλία (+0,8), ενώ αντίθετα περιορίστηκαν στην Ισπανία (-2) και παρέμειναν αμετάβλητες στην Γερμανία και την Γαλλία.
Στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα επίσης μεταβάλλεται αρνητικά και εντονότερα σε σχέση με την Ευρωζώνη, εξέλιξη ορμώμενη από τις δυσμενέστερες προσδοκίες στο Ην. Βασίλειο (-3,8), αφού στην Πολωνία οι προσδοκίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Σε επίπεδο τομέων, το κλίμα ακολουθεί την τάση της Ευρωζώνης και βελτιώνεται στο λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία, ενώ επιδεινώνεται στις κατασκευές. Αντίθετα με την Ευρωζώνη όμως, οι προσδοκίες των καταναλωτών βελτιώνονται, ενώ στις υπηρεσίες καταγράφεται σημαντική επιδείνωση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων