ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα-Νοβότνι: Παράλληλο νόμισμα μόνο ως βραχυπρόθεσμο μέσο

Δημοψήφισμα-Νοβότνι: Παράλληλο νόμισμα μόνο ως βραχυπρόθεσμο μέσο

Το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα θα αποτελέσει, αν αποτελέσει, βραχυπρόθεσμο μέσο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Έβαλντ Νοβότνι.

«Οταν μία χώρα είναι στο ευρώ, το νόμισμα της χώρας είναι το ευρώ», επισήμανε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη.

Σχολιάζοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών για το ενδεχόμενο ενός «παράλληλου νομίσματος» στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για «ίσως τελείως βραχυπρόθεσμο μέσο», σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως, για παράδειγμα, είχε συμβεί στην περίπτωση της Καλιφόρνια. «Αυτό αλλά αυτό μπορεί να γίνει ίσως για μια εβδομάδα».

Παράλληλα, την πολύ λεπτομερή συζήτηση του αποτελέσματος του ελληνικού δημοψηφίσματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, όπως είπε, παρέτεινε αυτή την εβδομάδα τα δάνεια του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μόνον μέχρι τη Δευτέρα, όταν και θα συζητήσει την παραπέρα στάση της, ανακοίνωσε ο Νοβότνι, ο οποίος δεν παρέλειψε φυσικά να «τρομοκρατήσει» τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, τα αποθέματα των ελληνικών τραπεζών, εφόσον αυτές ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα, εξαρτώνται πολύ από την έκβαση του δημοψηφίσματος και αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τη ρευστότητα που οι ίδιες διαθέτουν, είτε από καταθέσεις είτε από πιστωτικά υπόλοιπα λογαριασμού σε άλλα ιδρύματα, ωστόσο είναι αποκομμένες από τη χρηματαγορά και αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν επιπλέον ρευστότητα από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχετικές ειδήσεις