ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα 2015 - Βαρουφάκης: Αυτό που κάνουν οι πιστωτές είναι τρομοκρατία

Δημοψήφισμα 2015 - Βαρουφάκης: Αυτό που κάνουν οι πιστωτές είναι τρομοκρατία

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει ότι αυτό που κάνουν οι πιστωτές στην Ελλάδα είναι τρομοκρατία.

"Το πρόβλημα είναι ότι στην Ε.Ε. δεν αρέσει η δημοκρατία. Κι αυτό που έκανε η Ευρώπη ήταν να μας αρνηθεί μια μικρή παράταση του προγράμματος και να μας επιτρέψει να κάνουμε το δημοψήφισμα με ηρεμία, με ανοιχτές τράπεζες. Αλλά όχι μας υποχρέωσαν να τις κλείσουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

"Γιατί μας ανάγκασαν να κλείσουμε τις τράπεζες; Για να γεμίσουν τον κόσμο με φόβο. Κι όταν σπέρνεις τον φόβο αυτό λέγεται τρομοκρατία. Αλλά πιστεύω ότι ο φόβος δεν θα κερδίσει".

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι η τρόικα και οι πιστωτές επιθυμούν να επικρατήσει στο δημοψήφισμα το ''ναι''.

Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που κερδίσει το "όχι" ο υπ. Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί τη Δευτέρα κιόλας στις Βρυξέλλες για να κλείσει τη συμφωνία, μια καλύτερη συμφωνία, και την επόμενη μέρα, την Τρίτη οι ελληνικές τράπεζες θα ξανανοίξουν.

"Την Τρίτη οι τράπεζες θα ξανανοίξουν πιστέψτε με. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης ελπίζουν σε ένα ''ναι'' στο δημοψήφισμα αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν το καταφέρουν την επόμενη μέρα ο Μάριο Ντράγκι (της ΕΚΤ) θα πατήσει το κόκκινο κουμπί, η γραμμή ρευστότητας του ELA θα επιστρέψει και οι τράπεζες θα ανοίξουν. Εάν κερδίσει το ''όχι'' παρά τις απειλές με τις οποίες προσπαθεί να επηρεάσει την ψηφοφορία ο Τσίπρας θα πάει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, θα έλθει σε συμφωνία και οι τράπεζες θα ανοίξουν και σε αυτή την περίπτωση" δήλωσε.

"Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, δισεκατομμύρια ευρώ θα χαθούν. Είναι πολλά τα χρήματα και δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θέλει να τα χάσει. Η Ευρώπη χρειάζεται μια συμφωνία, η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία επομένως θα φτάσουμε σε μια συμφωνία. Εάν κερδίσει το 'όχι' ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια καλύτερη συμφωνία", τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το ''ναι'' θα παραιτηθεί.

Τέλος, στέλνοντας μήνυμα στους Ισπανούς, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos, "κόμματα που ασκούν κριτική στο σύστημα αλλά την ίδια στιγμή είναι ευρωπαϊκά και δημοκρατικά. Αυτοί που μας μισούν μας κάνουν να φαινόμαστε αντιευρωπαϊκές αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είμαστε χρήσιμοι".

Σχετικές ειδήσεις