ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα 2015 - Βαρουφάκης: Το «όχι» είναι ευκαιρία για ανάκαμψη εντός του ευρώ

Δημοψήφισμα 2015 - Βαρουφάκης: Το «όχι» είναι ευκαιρία για ανάκαμψη εντός του ευρώ

Το τελεσίγραφο που έδωσαν οι δανειστές υπερβαίνει τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, εξηγώντας τους λόγους της προσφυγής στο δημοψήφισμα.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ «ΟΧΙ» ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στο τι θα συμβεί με τη μία ή την άλλη απάντηση στο δημοψήφισμα και σημειώνει ότι με το «όχι» η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ενώ τότε θα αρχίσει η πραγματική διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος στους λόγους προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία σημειώνει : «Ο ελληνικός λαός δεν μας εξουσιοδότησε να επιλέξουμε εκ μέρους του ούτε υποταγή σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών ούτε και ρήξη με την επίσημη Ευρώπη. Θέσαμε λοιπόν το εκβιαστικό δίλημμα στην κρίση του λαού, όπως οφείλαμε να κάνουμε. Και τότε ο ίδιος μη-θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Eurogroup, τιμώρησε τον ελληνικό λαό κλείνοντας τις τράπεζες».

«Την Κυριακή οι δανειστές ελπίζουν στο ΝΑΙ για να επιμείνουν κατόπιν στην τιμωρητική, αδιέξοδη, υφεσιακή τους πρόταση για την Ελλάδα, με στόχο την ήττα των αρχών της ουσιαστική δημοκρατίας και εκτός Ελλάδας. Οι Έλληνες πολίτες έχουν μοναδική ευκαιρία να πουν ΟΧΙ, δίνοντας στους δανειστές το πράσινο φως για να επιστρέψουν με λογικές προτάσεις. Μόνο έτσι θα υπάρξει έντιμη συμφωνία. Μόνο έτσι θα εκπληρώσουμε το Ευρωπαϊκό μας καθήκον καταδεικνύοντας πως δημοκρατία, κοινό νόμισμα και λελογισμένες οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι αρκετοί ομόλογοί του εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το δημοψήφισμα.

«Ένας μη-θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Eurogroup, έθεσε την κυβέρνηση της χώρας προ φοβερού διλήμματος: Αποδεχθείτε τώρα δρακόντειο πακέτο λιτότητας (άμεσα μέτρα 2,5% με 3% του ΑΕΠ), φόρων (εστίαση και ξενοδοχεία στο 23%), περικοπών (π.χ. επικουρικών συντάξεων και ΕΚΑΣ) και κοινωνικής αποδόμησης (π.χ. απεμπόλιση της νησιωτικότητας). Αποδεχθείτε όλα αυτά μαζί με μηνιαίες αξιολογήσεις έως τον Νοέμβριο και παράλληλες, σκληρές διαπραγματεύσεις για το 3ο Μνημόνιο που θα φέρει, στο τέλος του χρόνου, νέα μέτρα, νέες απειλές για Grexit, νέα πολύμηνη αβεβαιότητα, νέα ταπείνωση. Ή διαφορετικά οι τράπεζές σας κλείνουν την Δευτέρα το πρωί» υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας για τη στάση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

«Η πορεία του «όχι» που λέμε από τον Ιανουάριο δεν ήταν εύκολη»

«Οι πολίτες αναρωτιούνται εύλογα τι θα συμβεί αν ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ» γράφει ο κ. Βαρουφάκης και διευκρινίζει γιατί η απάντηση πρέπει να είναι «όχι».

«Αν ψηφίσουν ΝΑΙ, η έκβαση είναι δεδομένη: Στην χώρα θα παγιωθεί το καθεστώς της Χρεοδουλοπαροικίας, με την δημοκρατία πληγωμένη, με τις τράπεζες σε δεινή θέση και με μια τρόικα που θα επιστρέψει στην Αθήνα με άγριες, εκδικητικές διαθέσεις. Η περαιτέρω, στο διηνεκές, συρρίκνωση, υπό κυβέρνηση εντολοδόχων υπουργών, θα μονιμοποιηθεί και, το χειρότερο, θα νομιμοποιηθεί» αναφέρει.

«Αν ψηφίσουν ΟΧΙ, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, οι καταθέσεις θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις τράπεζες σε ευρώ, έστω και χωρίς οι καταθέτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές, η ΕΕ δεν θα έχει κανέναν νομικό τρόπο να εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ, και η πραγματική διαπραγμάτευση τότε θα αρχίσει με δανειστές που έχουν κάθε συμφέρον να επιστρέψουν στην σφαίρα της λογικής, με αποτέλεσμα γρήγορη, έντιμη συμφωνία» υπογραμμίζει.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις επισημαίνει: «Η άλλη πλευρά δεν διαπραγματευόταν! Απλά έκλεινε λίγο-λίγο την κάνουλα της ρευστότητας και ροκάνιζε τον χρόνο με την προσδοκία ότι μέρα με την μέρα οι αντιστάσεις μας θα έφθιναν, τα ΜΜΕ θα τρομοκρατούσαν, ο λαός θα αγωνιούσε, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει»

«Δεν ταπεινωθήκαμε. Τους προτείναμε συμφωνία σκληρή για εμάς αλλά έντιμη, και με μια προοπτική εξόδου από τα Μνημόνια και αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων. Δεν τους άρεσε. Ήθελαν ταπείνωση. Δεν τους την δώσαμε και απευθυνθήκαμε στον λαό. Στον λαό στον οποίο πρέπει να πούμε ευθαρσώς ότι ένα ΝΑΙ αποτελεί μόνιμη καταδίκη ενώ ένα ΟΧΙ εμπεριέχει την μοναδική προοπτική ανάκαμψης είτε με αυθημερόν έντιμη συμφωνία την επόμενη Δευτέρα είτε με μια σύντομη περίοδο αυτόνομης πορείας εντός του ευρώ πριν την έντιμη συμφωνία» , αναφέρει.

«Η πορεία του ΟΧΙ που λέμε από τον Ιανουάριο δεν ήταν εύκολη. Ποτέ δεν κατακτήθηκε η δημοκρατία και η εθνική αξιοπρέπεια ανώδυνα», γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Δήλωση Βαρουφάκη στην Telegraph: Αντέχουμε με τις τράπεζες το Σαββατοκύριακο, πιθανόν και τη Δευτέρα

Αποθέματα καυσίμων για έξι μήνες έχει η Ελλάδα, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στην Telegraph.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Βαρουφάκης, έχει προβλεφθεί και ειδική έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη εισαγωγών τροφίμων.

Διευκρινίζει δε ότι ειδική πενταμελής επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας, τα σωματεία και τις τράπεζες εργάζεται εντατικά προκειμένου να καταρτίσει τις προτεραιότητες για τον καταμερισμό των πολύτιμων αποθεμάτων.

Σημειώνει δε ότι «Αντέχουμε με τις τράπεζες το Σαββατοκύριακο, πιθανόν και τη Δευτέρα».
«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει σε αδιέξοδο, επειδή θα χαθούν και τα δικά τους χρήματα», συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σχετικές ειδήσεις