ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup: Τα «γύρισε» ο Γκάμπριελ σήμερα - Μεταρρυθμίσεις για μείωση χρέους

Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup: Τα «γύρισε» ο Γκάμπριελ σήμερα - Μεταρρυθμίσεις για μείωση χρέους

Μετά τις χθεσινές του, σκληρές δηλώσεις κατά της χώρας μαςο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να συζητήσει μείωση του ελληνικού χρέους εάν η ελληνική κυβέρνηση δείξει ότι εφαρμόζει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο αρχηγός του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), το οποίο συγκυβερνά με το κεντροδεξιό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει προ εβδομάδων ότι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν θα πετύχαινε τίποτε εάν η Αθήνα βυθιζόταν σε νέα ελλείμματα και χρέη αμέσως μετά.

Μιλώντας ωστόσο στο περιοδικό Stern, εμφανίστηκε ηπιότερος έναντι της Αθήνας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «αφέλεια» την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, έγινε αφελώς», είπε χαρακτηριστικά.

«Το χειρότερο όμως είναι ότι όλοι για πολύ καιρό απλώς παρακολουθούσαν» την Ελλάδα να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση, κατήγγειλε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μάθημα από την κατάσταση στην Ελλάδα είναι ότι «πλέον δεν θα πρέπει να αποστρέψουμε ξανά το βλέμμα μας όταν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες της Ευρώπης».

Σχετικές ειδήσεις