ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι αποφάσεις για τις νέες συναλλαγές στις τράπεζες από την Πέμπτη

Σήμερα οι αποφάσεις για τις νέες συναλλαγές στις τράπεζες από την Πέμπτη

Σε σύσκεψη εντός της ημέρας (8/7) μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και των επικεφαλής των τραπεζών, θα οριστικοποιηθούν οι νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι τράπεζες προς τους πολίτες, τις ημέρες της τραπεζικής αργίας.

Η ΕΚΤ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήδη βρίσκονται σενάρια που αφορούν τη διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών που δεν γίνονται σήμερα και έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στη λειτουργία της αγοράς.

Ετσι εξετάζεται να είναι ανοικτές οι τράπεζες προκειμένου να δέχονται καταθέσεις από τους πελάτες τους, οι οποίες σήμερα γίνονται μόνο μέσω ΑΤΜs.

Επίσης η έκδοση τραπεζικών επιταγών και γενικά η διευκόλυνση των συναλλαγών μέσω επιταγών είναι ακόμη ένα από τα θέματα που συζητά το οικονομικό επιτελείο.

Οι νέες υπηρεσίες θα προσδιορίζονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα (8/7) και η οποία θα περιγράφει επίσης το καθεστώς που θα ισχύσει στις τράπεζες από την Πέμπτη μετά τη λήξη της παράτασης της τραπεζικής αργίας που προβλέπει η δεύτερη (Δευτέρα) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Έως την Κυριακή...

Έως την Κυριακή διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Όμοιος ομοίω...
Η Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών της ευρωζώνης, τόνισε ότι δεν είναι "υπερβολικά αισιόδοξη" για το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση ως την Κυριακή, αλλά τόνισε ότι η χθεσινή σύνοδος συγκλήθηκε "διότι θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη".

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα υπάρχει ενδεχόμενο να αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που οι προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις δεν κριθούν πειστικές από τους εταίρους της, η Μέρκελ είπε ότι στη σύνοδο της Κυριακής θα αποφασιστεί εάν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο, διετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ηγέτες δεν συζήτησαν την ιδέα της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, είπε ακόμη η Μέρκελ.

Η Μέρκελ είπε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της το 2012 να εξετάσει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εάν εκπληρώσει τους όρους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους, που όπως τόνισε θα ήταν παράνομο βάσει της Συνθήκης της ΕΕ.

Με ή χωρίς συμφωνία μισθοί και συντάξεις θα πληρωθούν

Στο εσωτερικό μέτωπο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικότατα την άλλη εβδομάδα με ή χωρίς συμφωνία.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με εντολή να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ομαλότητα στην αγορά

Την ίδια ώρα πηγές της αγοράς μιλούν για ομαλότητα και περιορισμένη ζήτηση στην αγορά καυσίμων, ύστερα από την αυξημένη κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Μοναδικό πρόβλημα παραμένει η χρήση των πιστωτικών καρτών στα πρατήρια καυσίμων που δεν έχουν web banking και δέχονται πληρωμές μόνο τοις μετρητοίς. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων έχουν εφοδιαστεί και δεν υπάρχουν οι εικόνες με ουρές και κλειστά πρατήρια που υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, επάρκεια αγαθών στη λειτουργία της αγοράς, διαπιστώθηκε κατά τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν την τελευταία εβδομάδα συνεργεία υπαλλήλων της περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν περισσότεροι από 900 έλεγχοι και τιμοληψίες, σε πάνω από 120 καταστήματα τροφίμων, πρατηρίων καυσίμων και υπεραγορών την ημέρα, προκειμένου να διαπιστωθούν και να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και εναρμόνισης τιμών σε βάρος των καταναλωτών.

Οι έλεγχοι, ήταν συνεχείς και καθημερινοί σε ολόκληρη την αγορά της Αττικής και θα συνεχισθούν και τις υπόλοιπες ημέρες, και όσο χρειασθεί, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τονίζεται σε ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής.

Σχετικές ειδήσεις