ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Σταθάκης: Αριστερή διακυβέρνηση και χρεοκοπία της χώρας είναι αδιανόητο σενάριο

Γιώργος Σταθάκης: Αριστερή διακυβέρνηση και χρεοκοπία της χώρας είναι αδιανόητο σενάριο

Τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας -ή τουλάχιστον πως ελπίζει η κυβέρνηση να είναι -περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη σημερινή εφημερίδα “Αυγή”. Κάνει λόγο για μίνι- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με αντικατάσταση των βραχυχρόνιων δανείων 2015 -2018 και 1% του ΑΕΠ δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο Γ. Σταθάκης στο άρθρο του τονίζει “το Grexit δεν είναι μία αόριστη απειλή, αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο, η έναρξη του οποίου θα ξεκινήσει άμεσα σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών. Το Grexit, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα σήμαινε “άτακτη χρεοκοπία με δραματικές συνέπειες".

“Μία τέτοια επιλογή είναι πολιτικά μη διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση. Η ταύτιση της αριστερής διακυβέρνησης με τη χρεοκοπία της χώρας είναι αδιανόητη και περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων από τα όποια μέτρα της νέας συμφωνίας”, ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με άρθρο του, ο βασικός κορμός της συμφωνίας συνίσταται σε ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο από τον ΕSM το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η αντικατάσταση βραχυχρόνιων δανείων την περίοδο 2015-2018 με δανεισμό 30ετίας συνιστά μια μίνι- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σχετικές ειδήσεις