ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο 3 - Reuters: Πιθανή μια... συμβολική χειρονομία σήμερα από την ΕΚΤ

Μνημόνιο 3 - Reuters: Πιθανή μια... συμβολική χειρονομία σήμερα από την ΕΚΤ

Η χθεσινοβραδινή (15/07/2015) έγκριση από την Ελληνική Βουλή της συμφωνίας διάσωσης θα μπορούσε να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες ακόμα και σήμερα, που θα σηματοδοτήσει το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία των τραπεζών και την επιστροφή κάποιας ομαλότητας στην πληγείσα οικονομία της, σημειώνει το Reuters.

Κάνοντας μια... συμβολική χειρονομία, η EKT θα μπορούσε να αυξήσει λοιπόν σήμερα τον ELA, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

Ωστόσο, η αύξηση του ELA δεν είναι καθόλου βέβαιη και, αν υπάρξει, δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη και αν ανοίξουν οι τράπεζες, οι πελάτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες. Οι περιορισμοί στις αναλήψεις αναμένεται να παραμείνουν τουλάχιστον έως ότου το πακέτο διάσωσης περάσει στις τράπεζες και ανακεφαλαιοποιηθούν με 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άνθρωποι με γνώση του θέματος αναφέρουν πως η αύξηση του ELA εξαρτάται εν πολλοίς από την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αλλά και από το πρόγραμμα γέφυρα των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εξασφαλίσουν στην Ελλάδα τους αναγκαίους πόρους για να αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.