ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΘ σε Τσακαλώτο: Να παραταθεί ο χρόνος εξόφλησης των επιταγών

ΕΒΕΘ σε Τσακαλώτο: Να παραταθεί ο χρόνος εξόφλησης των επιταγών

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών απέστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αναλύοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κλείσιμο των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, κατά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των τραπεζών, μετά την αργία, παρατηρήθηκαν αρκετές δυσλειτουργίες που προκαλούν αρρυθμία στις συναλλαγές και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία.

Όπως επισημαίνειται, με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού.

Ωστόσο, συνεχίζει το ΕΒΕΘ, το μέγα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι ο κίνδυνος να βρεθούν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, λόγω λήξης επιταγών που έχουν εκδώσει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί η μαζική συσσώρευση υποχρεώσεων σε διάστημα ολίγων ημερών.

«Ο προβλεπόμενος χρόνος εξόφλησης των οκτώ ημερών είναι πρακτικά ανεπαρκής, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν» υπερθεματίζει χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, προτείνει να χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας εξόφλησης των υποχρεώσεων των οφειλετών προς το Δημόσιο και κάθε είδους Ταμεία, που έχει προσδιοριστεί σε τρεις ημέρες μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας, μέχρι τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντα μήνα.

Σχετικές ειδήσεις