ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Μέτρα για την εξομάλυνση των εισαγωγών - Νέα ΠΝΠ για ώθηση της αγοράς

Capital controls: Μέτρα για την εξομάλυνση των εισαγωγών - Νέα ΠΝΠ για ώθηση της αγοράς

Τη μεταφορά των αποφάσεων για έγκριση των εισαγωγών, στις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εισαγωγές πρώτων υλών και αγαθών, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής - Νέα ΠΝΠ για την τόνωση της αγοράς ελέω capital controls.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, την Παρασκευή ή μέσα στο Σαββατοκύριακο - και αφού λάβει την έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος - η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα δημοσιεύσει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βάσει της οποίας θα γίνονται εισαγωγές ανά επιχείρηση και ανά ημέρα 100.000 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί και το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται να δοθεί παράταση στις επιταγές που θα σφραγιστούν, ωστόσο η αποπληρωμή τους θα εξακολουθεί να μην γίνεται με μετρητά, αλλά μόνο διατραπεζικά.

«Αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η πλήρης εξομάλυνση των εισαγωγών πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που χρησιμοποιούνται από την ελληνική μεταποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης εξερχόμενος του Συμβουλίου, προσθέτοντας:

«Για το σκοπό αυτό προτάθηκε η αποκέντρωση των αποφάσεων για τις εισαγωγές, στο επίπεδο των εμπορικών τραπεζών, με βάση κανόνες διαφάνειας και μέχρι ενός ορισμένου ποσού. Παράλληλα θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την ομαλή εισαγωγή φαρμάκων, ειδών διατροφής και άλλων αγαθών κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος».

Σημειώνεται ότι η αποκέντρωση των αποφάσεων, αποτελεί βασικό αίτημα των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς η διαδικασία έγκρισης των συναλλαγών από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι χρονοβόρα. Οι επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές θα συζητηθούν αύριο σε συνάντηση εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς και ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης.

Σχετικές ειδήσεις