ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Πιθανό Eurogroup στις 11/8 για το νέο ελληνικό πρόγραμμα

FT: Πιθανό Eurogroup στις 11/8 για το νέο ελληνικό πρόγραμμα

Την 11η Αυγούστου εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ως πιθανή ημερομηνία για σύγκληση του Eurogroup, ώστε να εγκριθεί το νέο τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Peter Spiegel, ο οποίος υπογράφει το δημοσίευμα, επικαλείται διπλωματική πηγή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για τον αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου, τότε οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να χορηγήσουν ένα νέο δάνειο - «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). Ο ΕΜΧΣ δάνεισε ήδη 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και απομένουν άλλα 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο αυτό.

Οι διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα θα εστιάσουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε δύο τομείς, για τους οποίους οι δανειστές θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο απελευθέρωσης της ελληνικής οικονομίας: στη νομοθεσία για την αγορά εργασίας, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις, και στους περιορισμούς που υπάρχουν στις αγορές προϊόντων, όπως στο γάλα και στο ψωμί, καθώς και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Σχετικές ειδήσεις