ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποστόλου: Δίκαια, αποτελεσματικά και με διαφάνεια η εφαρμογή του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά

Αποστόλου: Δίκαια, αποτελεσματικά και με διαφάνεια η εφαρμογή του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά

«Βασική πολιτική αρχή υλοποίησης του κανονισμού είναι η δίκαιη, αναλογική, διαφανής και αποτελεσματική εφαρμογή του, προκειμένου όλες οι οργανώσεις παραγωγών, καθώς και οι μεμονωμένοι παραγωγοί, να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έπειτα από σύσκεψη με υπηρεσιακούς και παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να εφαρμοστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο κανονισμός 1031/14 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρεται σε συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, που πλήττονται από τις ρωσικές απαγορεύσεις.

Όπως ανέφερε ο αν. υπουργός, «μια τέτοια αντιμετώπιση, πέραν της αποτροπής αδικιών και μεροληψίας, θα συμβάλει στην ορθολογική συμπεριφορά της αγοράς και στην εξάλειψη ανισοτήτων». Επίσης, ο κ. Αποστόλου σημείωσε τα εξής: «Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του ΥΠΑΠΕΝ και όσον αφορά τη διανομή στους τελικούς δικαιούχους (άπορους και λοιπές ευπαθείς κατηγορίες πολιτών), μέσω της συνεργασίας του με τις κοινωνικές συμπράξεις-δομές αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για την καλύτερη και έγκαιρη προετοιμασία, σε θεσμικό και λειτουργικό επίπεδο, δημιουργήθηκε τεχνική επιτροπή από εκπροσώπους των υπουργείων και των οργανώσεων παραγωγών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί σύντομα το συνολικό πλαίσιο εφαρμογής».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρή απειλή διαταραχής της αγοράς των οπωροκηπευτικών από τη συνέχιση των ρωσικών απαγορεύσεων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, προχώρησε στην επέκταση των συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών έως τις 30 Ιουνίου 2016.

Η πρόταση της Επιτροπής αφορά υλοποίηση δράσεων απόσυρσης (που συμπεριλαμβάνουν τη δωρεάν διανομή), πρώιμης συγκομιδής και δράσεων μη συγκομιδής που θα εκτελεστούν στο διάστημα από 1/8/2015 έως 30/6/2016 ή μέχρις εξάντλησης των ποσοτήτων των προϊόντων που προβλέπονται στην πρόταση.

Σημειώνεται ότι για τη χώρα μας έχουν προταθεί τα παρακάτω προϊόντα και ποσότητες:

Μήλα και αχλάδια: 2.500 τόνοι.
Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια: 16.300 τόνοι.
Ντομάτες καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια, αγγουράκια: 1.350 τόνοι.
Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια: 7.950 τόνοι.
Ροδάκινα και νεκταρίνια: 20.900 τόνοι.

Προβλέπεται επιπλέον μια μέγιστη ποσότητα 3.000 τόνων την οποία πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει, εάν θα χρησιμοποιήσει και πώς θα την κατανείμει ανάμεσα στις ομάδες προϊόντων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των μέτρων ανέρχεται για τη χώρα μας περίπου στα 21 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις